2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Zseniális lépés: 2 milliárd dollár adósságot rendezünk a szuperállampapírból

Januárban 2 milliárd dollárnyi adóssága jár le a magyar államnak, februárban további 1 milliárdos  euró kötvény futamideje ér véget. Ezeket az összegeket a kincstár egy összegben fogja rendezni, méghozzá forintban. Erre a fedezet pedig nem más, mint a szuperállampapírból befolyt 3000 milliárd forint egy része. Végül is az a legjobb adósság, amit már kifizettünk. Az országnak az a legjobb, ha az állam a saját állampolgárainak, a saját pénznemében tartozik, hiszen így a kamatok is az országban, a lakosságnál maradnak.Ez a “forintosítás” így elmondva nagyon egyszerűen hangzik:
semmi más, mint hogy a dollár és euró adósságot a magyar állam átváltja forint adósságra.
Olyasmi, mint amikor anno a svájci frank alapú hiteleket a magánszemélyek felé a bankok átkonvertálták forint alapú hitellé. Onnantól kezdve a magyar polgárnak nem kellett figyelni az árfolyamra, csak a kamatokkal kellett törődnie. Valami ilyesmi az a folyamat is, ha az állam forintosít, persze a nemzetközi pénzpiacokon végrehajtani ezeket a műveleteket jóval bonyolultabb.Mint tudjuk már 3000 milliárd forint jött össze a szuperállampapírból, ami durván számolva mintegy 9 milliárd euró. Ennek egy részét (jelen esetben), vagy tán az egészet (a későbbiekben), a magyar kormány a deviza adósság törlesztésére fordítja. Ennek a legegyszerűbb módja, ha egy lejáró kötényt a kincstár egy összegben kifizet, majd kezet ráz a befektetővel és elköszön tőle. Elképzelhető a lejárat előtti törlesztés is, amit a piacokon visszavásárlásnak neveznek, de ez mindig alku kérdése. Ilyen üzletet akkor érdemes kötni, ha jobban megéri törleszteni, mint megvárni a hitel lejáratát.Varga Mihály pénzügyminiszter és az Államadósság Kezelő vezetője, Kurali Zoltán szerint az idén 741 milliárd forintnyi devizaadósság jár le. Konkrétan január 29-én egy 2 milliárd dolláros kötvény, február 24-én 1 milliárd eurós kötvény és júliusban még egy rövid lejáratú 1 milliárd jüanos kibocsátás ér véget. Ezeket a tételeket a magyar állam forintból fizeti ki, amely összeg rendelkezésre áll a Magyar Nemzeti Bank számláin. Ez a forint összeg tulajdonképpen nem más, mint a szuper államkötvényből befolyt pénz egy része.Felmerül a kérdés, vajon a magyar állam miért forintosít. Ennek egyszerű ok van: a piaci kockázat jóval kisebb forint adósság mellett, mint bármely más valuta esetén. A forint kötvényeket nagyobb részt manapság a lakosság jegyzi, és ők nem szoktak spekulálni a valutapiacokon. Nekik az a céljuk, hogy biztonságban tudják a pénzüket és ha lehet, akkor minél nagyobb kamatot is kaphassanak. Ebből a pénzből a magyar állam nyugodt körülmények között gazdálkodhat és tarthatja fent a folyamatos likviditást. Másrészt forint adósság esetében nincs árfolyamkockázat. Igaz, hogy külföldi adósság rendezése devizát igényel, amit valutapiacokon meg kell vásárolni. Az ilyen vásárlások egy időre lenyomják a forint árfolyamát. De ez egyszeri történet és utána el lehet az egészet felejteni.
A lényeg az azonban az, hogy év végére az államadósság alig 18 százaléka lesz devizában, a többi kockázatmentes forint jegyzésből adódik össze.
Forrás: Pesti Srácok
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató