2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

A Pride lobbi októberben beköltözött a pécsi városházára

Központi igény, helyi végrehajtás.

Első vidéki városként Pécsett lehet LMBTQ felvonulás, mely a korábbiakkal ellentétben erős szövetségesekre számíthat az új pécsi városvezetésben, hiszen azoknak a pártoknak a képviselői alkotják a többséget a közgyűlésben, melyek nyíltan kiállnak a Budapest Pride mellett is. Az MSZP, a DK és a Momentum évek óta felvonultatja legismertebb politikusait a budapesti rendezvényen, sőt erre facebook eseményeken is buzdít mindenkit. Nem véletlen, hogy az új pécsi városvezetés első évében azonnal a Pécs Pride ötletével léptek elő az ellenzék mögött álló azon civil szervezetek, melyek az évek során szisztematikusan építették fel azt a hálózatot, melyet külföldi pénzekből is tartanak fent, amely leginkább emberjogi kérdésekkel foglalkozik, s ezer szállal kötődik az egyetemi élethez.

Az egyetem, Kunszt Márta és a DK a kulcs

Senki se lepődjön meg azon, hogy ebben az ügyben is, mint oly sok másiknál, a zsinórok végén Gyurcsány Ferenc és a DK található. Az utasítások megvalósítója pedig a helyi erős ember, Kunszt Márta és a rajta keresztül a városházára érkező Pride lobbi. A belső viszonyokat jól ismerő forrás szerint a városvezető koalícióban egy személy biztosan maga is tagja a pécsi LMBTQ közösségnek, ez nyílt titok a hivatalban és az egyetemen is.

Kunszt Márta 1992-től egészen 2013-as nyugdíjba vonulásáig volt a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának aktív szereplője, docense, hol dékánhelyettesi, hol ideiglenes dékáni funkcióban. Ez idő alatt értelemszerűen kapcsolatba került az egyetemi élet szereplőivel. Márpedig az egyetem és nagy részben a BTK fontos láncszem a Pécs Pride ügyében.

  • Kunszt Márta a DK helyi elnöke több évtizedes egyetemi szerepvállalása során volt a szocialisták korábbi képviselője és alpolgármestere, majd mikor észrevette, hogy a jövő a DK-nál van, átpártolt Gyurcsány Ferenchez és lett a párt helyi arca.
  • Zag Gábor szintén az egyetemről költözött át a városházára, korábban ő vezette a dékáni hivatalt a Természettudományi Karon. Természetesen ő is Kunszt embere, akiről a tavaly tavaszi elhíresült hangfelvételen a DK helyi elnöke, mint legjobb tanítványáról beszél, akit „régóta jól ismer”. Zag is a DK frakció tagja.
  • Bognár Szilvia, a város egyik alpolgármestere a Pécsi Tudományegyetemen folytatott tanulmányai során politikai elemző, kommunikáció – és médiaszakértő képesítéseket szerezett, vagyis a BTK-n nevelkedett, részben a Kunszt Mártához tartozó Politológián. A DK frakció tagja.
  • Ha már a Demokratikus Koalíciónál tartunk, a csapat tagja még az az Auth István, akit nemrég neveztek ki a Nemzetiség Tanács elnökének, mely összefogja a városban jelen lévő 11 nemzetiséget. Ő itt annyiban érdekes, hogy a nemzetiségekre is hivatkozva adtak ki közleményt a Pride szervezői (Diverse Youth Network), melyben arra utalnak, hogy a nemzetiségek és vallási közösségek elnyomása ellen szervezik a Pride-ot. Az újdonsült tanácsnok napok, sőt lassan hetek óta nem hajlandó állást foglalni a Pride témájában, érezhetően próbál időt nyerni.
  • Ruzsa Csaba ugyan nem tagja a DK-nak, ám ő is a PTE kötelékéből készült fel a városházi munkára, a város első számú alpolgármestereként komoly pozícióba került, ahol könnyen tud érdekképviseletet folytatni.
  • A Pécs Pride-ot támogató szervezetek közül a Diverse Youth Network ezer szállal kötődik az egyetemhez, elsősorban a Romológia Tanszéken és a Romológiai Kutatóközponton keresztül, ahol megtalálhatjuk a Pride szervező bizottságának két tagját is, B. Hábel Gézát és Rigó Bálintot. A Board of Directors még kiegészült három taggal, melyből kettő nem magyar állampolgár. A szervezet oldala szerint Ms. Anna Robinson (UK) és Mr. Mustafa Jakupov (North – Macedonia), akik szintén az egyetemhez kötődnek.
  • Szintén egyetem és szintén BTK. Az Emberség Erejével Alapítvány szervezésében általános iskolásoknak decemberben tartott érzékenyítő előadásoknak a BTK Zsolnay Negyedben található egyetemi épületei adtak otthont. A program miatt kialakult heves vita leghangosabb, álhírként „buzizó nyugdíjasokat” emlegető szereplője nem más volt, mint a BTK Kommunikációs Tanszékének docense, Polyák Gábor. Ő állt ki leginkább a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány pénzeiből is működő pécsi Emberség Erejével Alapítvány mellett, nekitámadva mindenkinek, aki az ügyben ellenkező véleményt képviselt.

(Nyirati András, az Emberség Erejével Alapítvány egyik elindítója és vezetője, valamint Mester Zoltán, a civil szervezet kommunikációs vezetője megmutatják, mi hol lesz, elmondják, miért csúszott a felújítás, abba is beavatnak, milyen felemelő, egyúttal döbbenetes tapasztalás a teljes szabadság, amit a Nyílt Társadalom Alapítvány ad nekik. Na meg az évi ötszázezer dollár. Ennek kisebb részéből a közösségi központot befogadó térré, előadások és civilek gyűjtőhelyévé akarják alakítani. Mert erre Pécsen szükség van.  – 168ora.hu 2017.december 8.)

  • A Pride egyik főszervezője a BTK jelenlegi hallgatója, Hegedűs Martin Alex, aki saját facebook oldalán nem csinál titkot abból, miben hisz és mit képvisel. Ő az, aki egy rádiós beszélgetésben elmondja, hogy számít a városvezetés és a városi cégek támogatására a Pécs Pride-on. Egy másik posztjában nemes egyszerűséggel azt írja:

„…ha tűsarkúban esdeklős pasicsajként tekintesz rám,pofán foglak baszni!”

 
  • Az egyetemre is komolyan számítanak a lebonyolításban, nem titkoltan azért szervezik május közepére a Pride-ot, hogy minél több egyetemi hallgató vehessen részt rajta, akik közül több ezren külföldi állampolgárok, egy részük nyugati országokból érkezett, ahol az effajta felvonulás egy jól bejáratott nagy buli. Ezzel és a vélhetően Budapestről és külföldről utaztatott aktivistákkal az érdeklődők is meg lennének oldva. A hallgatók aktivizálásában pedig a hallgatói önkormányzatok és a jól bejáratott belvárosi helyek segédkezhetnek, mint a köztudottan liberális találkozóhelynek számító Nappali, Reggeli, Csinos Presszó vagy a Szabadkikötő. Ezek a szórakozóhelyek adnak rendszeresen helyet a Pride mögött álló civil szervezetek programjainak, legyen az az előbb említett Hegedűs Martin Alex beszélgetése, az Emberség Erejével Alapítvány érzékenyítő kurzusa vagy a TASZ programja.

Pánik a szivárványkoalíción belül

A várost vezetői szivárványkoalíció köréből származó belső információk szerint a Pécs Pride kérdése igencsak megosztja a pártok képviselőit, sőt maga Péterffy Attila sem döntötte még el, hogyan viszonyuljon az eseményhez. Állítólag Bognár Szilvia alpolgármester (DK) és Pokorádi Gábor képviselő (Momentum) kapták feladatba, hogy szondázzák a képviselőket és a közvéleményt az ügyben, mérjék fel, ki hogyan viszonyul az első vidéki Pride megrendezéséhez. Előbbi személyesen próbál támogatókat toborozni, míg utóbbi a közösségi médiában zárt és nyílt csoportokban indított közvélemény-kutatást. A belső hírek szerint a Jobbik még vacillál, nehezen tudja eldönteni, mi lenne számukra a kifizetődő álláspont. A Pride-ot, mint provokatív, botránkoztató rendezvényt mindig is elutasító helyi Fideszre, KDNP-re és az Összefogás Pécsért Egyesületre nem számíthat a városvezetés, ezért saját soraikban kell fegyelmet tartaniuk, és a polgármestert is irányba állítani.

Nagy a nyomás a képviselőkön, hiszen a választási kampányban nagyrészt a „szabad város” és a „nyílt társadalom” szlogenekkel győzködték az embereket, ami automatikusan jelentené a Pécs Pride melletti kiállást, amit a rájuk szavazók egy kisebbségi része el is vár tőlük. Ugyan a tavalyi választáson civil álca mögé rejtették el politikusaikat (Mindenki Pécsért Egyesület), de valójában az ellenzéki pártok delegálták a jelölteket Péterffy Attila szivárványkoalíciójába, vagyis az MSZP, a DK, a Jobbik, a Párbeszéd és a Momentum. Márpedig ezen pártok többsége nyíltan LMBTQ és Pride támogató, ahogy azt az elején is írtuk.

Tehát van egy országos pártvezetői elvárás, melyben a pécsi balliberális erőknek azonosulniuk kell a központi akarattal. A 180 fokos pálforduláson átesett momentumos Nemes Balázs számára, aki egy korábban megjelent hangfelvétel szerint antiszemita megnyilvánulásai mellett a felvonulókat meg akarta dobálni, azokat durván „lebuzizta”, most pedig pártjával együtt a Pécs Pride legfőbb támogatója, vállalhatatlan lenne egy újabb, immár harmadik véleményváltás.

„Izrael, a zsidók és a melegek ellen is beszél egy hangfelvételen a Momentum Mozgalom pécsi elnöke. Nemes Balázs egyebek között azt fejtegeti, hogy a “buzik” megdobálása bőven belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

Bár utcakővel “picikét durvának” tart egy ilyen akciót, de ha ételmaradékkal történik, már semmi kivetnivalót nem lát benne.”

A balliberális sajtó is igyekezett és igyekszik most is tompítani a történeten, s óvatosan adagolni a szavazóknak a témát. Tavaly júliusban a balliberális hvg.hu és 24.hu hozta elsőként a felvonulás hírét, amit jó szokás szerint a helyi médiájuk is átemelt: A Szabadpécs és a Pécsistop is nagy hírként közölte a hírt, arra viszont talán maguk sem számítottak, hogy milyen negatív komment-cunamit kapnak saját olvasóközönségüktől. Láthatóan azóta sem tudják pontosan, hogyan kellene jól beadagolni a pécsieknek az LMBTQ-vonulást, hogy a népharag ne zúduljon azonnal Péterffy Attila nyakába.

Péterffy Attila mélyen hallgat

Külön kérdés Péterffy Attila polgármester helyzete a történetben. Ahogy korábban fogalmazott, nem tudja, hogy fogja majd egybetartani a sokféle pártot. Nos itt az a téma, ahol az őt polgármesteri székbe juttató szervezetek korántsem egységesek, illetve nem tudják, mit kommunikáljanak. Így ő sem mond semmit.

Egyelőre.

A pécsi emberek azonban válaszokat várnak és állásfoglalást. A témában születő cikkek rendre rekord aktivitást generálnak mind a jobboldali, mind a balliberális A pécsi emberek azonban válaszokat várnak és állásfoglalást. A témában születő cikkek rendre rekord aktivitást generálnak mind a jobboldali, mind a balliberális sajtóban, s a vélemények nagy többsége Pride ellenes. Egyértelmű, hogy a helyieket érdekli a téma és véleményük is van róla. El is indult egy civil petíció a felvonulás ellen, amit tíz nap alatt 7000-en írtak alá, ami igencsak nagy szám, összehasonlítva más, országos kérdésekben gyűjtött aláírásokkal, és figyelembe véve, hogy ez elsősorban egyetlen várost érintő téma, ami persze kihathat később más vidéki nagyvárosokra is.

A petíció: http://bit.ly/stoppridepecs

Az elég egyértelműnek látszik, hogy a szervezők az október 13-ai választási eredmények után nagy elvárással vannak az új vezetés irányába. Egy decemberei rádiós interjú során az egyik főszervező, a pécsi LMBTQ közösség ismert tagja, a korábban már említett Hegedűs Martin Alex arról beszélt, hogy számítanak a város vezetésének támogatására, sőt városi cégek kitelepülésére is. A városi segítség első jele lehet, hogy a február 15-én tartandó „LMBTQ Party Pécs Wannabe Reset Party” helyszíne a város tulajdonában lévő Expo Center lesz.

A labda most az LMBTQ lobbit a városházára juttató, DK által vezérelt kényszerkoalíció térfelén pattog. Még nem tudják, melyik támogatójukba rúgjanak bele egy jókorát: abba a külföldi pénzekkel támogatott NGO hálózatba, amely pénzt és médiát biztosított számukra a kampányban, vagy azokba a pécsi polgárokba, akiknek a szavazataival a zsíros városházi pozíciókba jutottak. Mert e két közeg kibékíthetetlenül ellentétes álláspontot képvisel a Pécs Pride ügyében.

Forrás: https://tisztapecs.wordpress.com/

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató