2024. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon24°13°

Erdogan nem engedi átkelni mostantól a migránsokat az Égei-tengeren

A törökök ugyanakkor próbálják Európára tolni a felelősséget, mintha a kialakult helyzetért a görögök és a bolgárok felelnének.Törökország az út veszélyeire tekintettel az Égei-tengeren nem engedi átkelni az illegális bevándorlókat a görög szigetekre – derült ki a török parti őrség péntek esti közleményéből.„Az intézkedésre Recep Tayyip Erdogan török elnök adta az utasítást, amelynek végrehajtását Süleyman Soylu török belügyminiszter fogja felügyelni” – írták. Hangsúlyozták egyúttal:

miközben Törökország a területéről távozni szándékozó illegális migránsok döntésébe nem avatkozik bele, ez az eljárás az életveszélyes helyzetekkel fenyegető tengeri átkelésekre nem vonatkozik.

 Rámutattak: a parti őrség a megszokottnál is sokkal jobban igyekszik megakadályozni a tengeri átkeléseket, a csendőrség és a rendőrség pedig azt, hogy a migránsok a szárazföldről elérjék a tengert. A török parti őrség arról is beszámolt, hogy mihelyt a migránsok görög felségvizekre érnek, a görög parti őrség visszatoloncolja őket a török felségvizekre, gumicsónakjaikat kilyukasztja, a járművek motorját tönkreteszi, és kilátástalan helyzetben a tenger közepén hagyja.

Görögországnak az a viselkedése, amelyet az Égei-tengeren átkelő migránsokkal szemben tanúsít, sérti az emberi jogokat és a nemzetközi jogszabályokat

- próbálták a görög félre hárítani a felelősséget.  Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató