2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Trump: Van egy gyógyszerünk, hamarosan emberen is kipróbáljuk

Az amerikai elnök szerint rövidesen egy vírusellenes szer klinikai tesztjébe fognak, amely alkalmas lehet a koronavírus kezelésére.
Hamarosan megkezdődik az új típusú koronavírus elleni szer klinikai tesztelése New Yorkban – ezt állította az amerikai elnök helyi idő szerint hétfő este a Fehér Házban. Donald Trump a járványellenes harc kormányzati munkacsoportjának szokásos napi sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy már létező gyógyszereket próbálnak tesztelni, mert kíváncsiak, vajon együttes alkalmazásuk mennyiben alkalmas a betegség kezelésére. Mint mondta,
az egyik ismert maláriaellenes gyógyszert kombinálják egy másik készítménnyel.
Az elnök arról is beszámolt, hogy a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) több mint 13 millió darab orvosi maszkot oszt ki még ezen a héten. Azt is mondta Trump, hogy az Egyesült Államok különböző térségeit nem egyformán sújtja a járvány. A középnyugati államokban jóval kevesebb a megbetegedés, a járvány epicentruma a keleti és a nyugati parton, Kaliforniában és New Yorkban alakult ki. A koronavírusra még nem létezik védőoltás vagy ellenszer, annak ellenére sem, hogy sokan ezekben az órákban is a kifejlesztésén dolgoznak. Ugyanakkor a jövő járványaival foglalkozó nemzetközi szervezet, a CEPI és a Globális Oltóanyag- és Oltási Szövetség (GAVI) szerint is legalább egy év, mire a vakcina elkészül. Lehetséges oltóanyaggal Pécsen is kísérleteznek. A koronavírus-járvány kezelésébe az otthoni számítógépeket is bevonták, ez a hálózat mostanra akkora teljesítményű lett, hogy a világ hét legnagyobb kapacitású szuperszámítógépénél is erősebb.     (HVG)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató