2024. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

"A közmédia Magyarországon a kormány szócsövévé vált" - Újabb kritika Strasbourgból

"A közmédia Oroszországban, Lengyelországban és Magyarországon a kormány szócsövévé vált, amely kényelmes propagandaeszközként működik a választások előtt és alatt"

- állapította meg az Európa Tanács friss jelentése a média helyzetéről Európában.

A dokumentum azt is hozzáteszi, hogy a 2019-es választások során a lengyel és magyar kormányok olyan módon avatkoztak bele a médiaszektor - főként a közmédia - működésébe, hogy azzal a kormánypártok komoly szavazati előnyre tettek szert - írja az Index. A dokumentum szerint tavaly egyre jobban érzékelni lehetett az újságírók megfélemlítésére és elhallgattatására irányuló trendet.Annyira megvannak "félemlítve" a Hont Andrások, Tóta W. Árpádok, meg az összes magyargyűlölő féreg, hogy nem győzik egymás után írni a hungarofób cikkeiket, meg Facebook posztjaikat. Holott Nyugat-Európában tényleg ez a helyzet, gondoljunk csak Tommy Robinsonra, vagy olyan honlapokra, amelyek az illegális bevándorlásról írnak. Azok akik már nem is lehetnek jelen a közösségi oldalakon, vagy a mi esetünkben is rengetegszer jelenik meg a cenzúra a legnagyobb közösségi oldalon. Tehát azzal vádolnak bennünket, amik ők maguk követnek el.Az Európa Tanács 47 tagországában összesen 142 alkalommal jelentettek az újságírók ellen irányuló komoly fenyegetést, ami 33 alkalommal fizikai erőszakba torkollott. Egy brit és egy újságírót megöltek, míg Máltán és Szlovákiában a hatóságok nem haladtak Daphne Caruana Galizia és Ján Kuciak meggyilkolásának ügyében. 105 újságíró még mindig börtönben van Törökországban, Azerbajdzsánban és Oroszországban.

A jelentés Magyarországról és Lengyelországról szóló fejezete szerint a sajtószabadságot és a média sokszínűségét az alábbi két tényező fenyegeti a leginkább: a közmédia átalakulása kormánymédiává, a magánszektor feletti állami ellenőrzés megerősítése, illetve az újságírók és más médiaszereplők zaklatása.

Sajtószabadságot féltik... A legnagyobb honlap (Index) a kezükben van, a legnézettebb TV szintén (RTL KLUB), kapásból felsorolnánk itt rengeteg ellenzéki médiát: 24.hu, ATV, Index, HVG, RTL, Magyar Hang, Magyar Narancs, Mérce, Népszava, Azonnali, Alfahír,, említhetjük a hazugságokra épülő oldalaikat is: Nyugati Fény, OLKT és a sok álhírterjesztő szennyoldalt.... Így folytatják: Ezzel párhuzamosan a független újságírók a kormány átfogó diszkriminációjával szembesülnek, mikor a kormányzati tisztviselők nem hajlandóak az érdemi kommunikációra, illetve megtagadják tőlük a közérdekű információkhoz való hozzáférést vagy a bejutást egyes középületekbe, eseményekre. Mit nem tehetnek meg? MTVA-ban mászkáltak, kórházakat zaklattak, hivatalokban randalíroznak, politikusokat mocskolnak, zaklatnak, vagy róluk hazudoznak ezek az anarchisták. Ezek sírnak? Most komolyan... Miért nem mentek el a kurva anyátokba?  
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató