2024. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Nem egyértelmű, vezet-e Trump a kihívója előtt – Három hónap van hátra a választásokig

Donald Trumppal és az elnök novemberi esélyeivel foglalkozik kiemelten az elmúlt napokban az amerikai média. Mindenkit az érdekel, van-e esélye újráznia vagy esetleg a Demokrata Párt jelöltje, Joe Biden lesz az új elnök a tengerentúlon. Erre a kérdésre szinte lehetetlen válaszolni, hiszen ahány közvélemény-kutató, annyi eredmény és mint ismert, ezek a szervezetek nem függetlenek, így biztosnak egyik kutatás sem mondható. Akkora az eltérés, hogy míg egyes baloldali kutatók azt állítják, Trumpnak semmi esélye és Biden már nagyon vezet, addig egy jobboldali intézet által publikált kutatás szerint nem is Biden, hanem Donald Trump van előrébb. Ami biztos, hogy a végeredmény majd novemberben kiderül. Négy évvel ezelőtt is látható volt, hogy mennyire túlmérték egyesek Hillary Clintont, aztán mekkora megdöbbenés volt a balliberális szerveknél a végeredmények láttán,- írja a Pestisrácok.hu.A legfrissebb, a hétvégén megjelent kutatás szerint Donald Trump átvette a vezetést Joe Biden-től, az Obama-éra korábbi alelnökétől. A Demokrácia Intézet nevű szervezet által készített felmérés szerint míg Biden 46 százalékon, addig Trump már 48 százalékon áll. Megjegyzik, hogy a jelenlegi elnök azokban az úgynevezett kritikus államokban is növelni tudta előnyét, amelyek majd sorsdöntőek lesznek novemberben. Számításaik szerint, ha most lenne a választás, akkor összesen 309 elektori szavazata lenne Trumpnak, ami több, mint amivel 2016-ban győzni tudott. A fehérbőrű amerikaiak között Trump 53-46-ra vezet, azonban a kutatás szerint az elnök a feketék és az egyéb kisebbségek körében is népszerű, sok esetben felülmúlja négy évvel ezelőtti adatait.
Trump a billegő államokban, mint Florida, Iowa, Michigan vagy Minnesota is elhúzott”
– közölték. Szakértők szerint az elnök malmára hajtja a vizet, hogy példátlan gazdasági sikereket ért el az elmúlt négy évben, ez pedig nagyon nagy siker az átlag amerikai választók körében, akiknek a többsége a személyes szimpátián túl a gazdaság állását tekintik a legfontosabb mércének. Patrick Basham, a szervezet igazgatója szerint könnyen lehet, hogy Biden kampánya elérte a maximumot és nem tudnak tovább lépni.

NAGYON NEM EGYÉRTELMŰ A HELYZET

Magyarics Tamás Amerika-szakértő az M1 kedd reggeli műsorában azt mondta, most Joe Biden, Donald Trump amerikai elnök kihívója a népszerűbb, de a választásig még van három hónap.
A felmérések szerint az úgynevezett csatatérállamokban – kivéve Ohiót – Biden vezet. A közvélemény-kutatások – mintától függően – 4 és 12 százalék közé teszik a különbséget a két jelölt között”
– ismertette. Állítása szerint ha lesz jelölti vita, abból viszont a jelenlegi elnök jöhet ki győztesen, ami befolyásolhatja a végeredményt is. Biden kampányfőnöke nem véletlenül érvel amellett – a koronavírus-járványra hivatkozva -, hogy ne tartsák meg a vitát – tette hozzá. A műsorban szó esett arról is, hogy a járvány miatt a demokraták levélszavazást szeretnének a novemberi választáson. Ezt azonban a központi kormányzat nem rendelheti el, csak az egyes államok.     (MTI - Pestisrácok.hu)  
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató