2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

Orbán Viktornak üzent a bukott Manfred Weber: "Ha nincs jog, nincs pénz"

Üzent Orbán Viktornak, a menekültválság hatásairól, az EU külpolitikájáról és a fehérorosz-helyzetről is beszélt a német lapnak adott interjújában Manfred Weber - írja a HVG a fizetős cikkében.
Ha nem érvényesül a jog, nincs pénz.
Ezt üzeni az Európai Néppárt strasbourgi frakcióvezetője Orbán Viktornak. A Spiegelnek adott interjúban Manfred Weber, akinek bizottsági elnökké választását éppen a magyar miniszterelnök akadályozta meg legutóbb, kiemelte, hogy a magyar politikus nehéz partner. Ám vizsgázik, amikor most az jogállami mechanizmus bevezetése a tét. Merthogy szavakban mindig a demokrácia mellett foglal állást, de akkor el kell fogadnia, hogy a jövőben az EU rendszeresen értékeli a magyarországi helyzetet és szükség esetén megvonja a támogatást. És bár a júliusi csúcsértekezleten jóváhagyott határozatban az állam- és kormányfők eléggé megnehezítették ennek az elvnek az érvényesítését, Weber azt mondja, nem díszletre van szükség, hanem olyan mechanizmusra, amely tényleg hat. Hiszen ha egy ország pénzt akar Brüsszeltől, akkor cserében szavatolnia kell a sajtó és a bírák függetlenségét. A politikus emlékeztetett arra, hogy az unió a koronavírus gazdasági következményeinek enyhítésére példátlanul nagy összegeket kíván juttatni a tagállamoknak.
Ám tartozik a polgároknak azzal, hogy gondosan megnézzék, hová kerülnek ezek a források.
A CSU EP-képviselője igen sajnálatosnak tartja, hogy egyes tagországok a csaknem két hónappal ezelőtti találkozón engedtek a fenyegetésnek, amikor Orbán kilátásba helyezte, hogy megtorpedózza a segélycsomagot, ha túlságosan szorongatják a jogállamisággal. Így ez utóbbi kérdés hátrébb került, ám Weber azt mondja, hogy ezen az Európai Parlament változtatni kíván. Csak akkor megy bele az új költségvetésbe, ha előbb egyértelmű lesz, hogy a demokratikus normák betartása nélkül nem lehetséges uniós támogatás.  
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató