2024. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Feminista lázadók hatoltak be a lengyel alkotmánybíróságra

Az anarchisták ismét tombolni kezdtek

Több ezer anarchista vonult utcára Lengyelországban.

Miközben a szerdai varsói megmozdulás békés volt, csütörtökön három tiltakozó – köztük az utóbbi időben kormányellenes megmozdulásokat szervező Nők Sztrájkja nevű mozgalom egyik vezetője, Klementyna Suchanow – behatolt az alkotmánybíróság területére, az épület előtti járdát leöntötték piros festékkel, más tiltakozók pedig rendőrautókat, épületeket festettek össze.

 

 

A rendőrség tizennégy embert vett őrizetbe, közülük nyolcat az igazoltatás megtagadása, a többieket bűntett elkövetésének gyanúja miatt, 417 embert pedig a járvány miatt elrendelt gyülekezési tilalom megsértésére hivatkozva vettek őrizetbe. Két rendőr az intézkedések során könnyebben megsérült.

Csütörtökön tüntetéseket szerveztek többek között a közép-lengyelországi Lódzban, a tengerparti Szczecinben, valamint a nyugat-lengyelországi Poznanban is, a Nők Sztrájkja másik vezető képviselője, a szélsőliberális Marta Lempart pedig pénteken újabb akciókat jelentett be.

Marta Lempart az előző estén is aktív volt, biztos a pizzától kapott erőre:

 

A lengyel alkotmánybíróság közzétette szerdán a beteg magzatok művi vetélését tiltó őszi döntésének indoklását, ami megnyitja az utat a feminista tömegtüntetéseket kiváltó ítélet hatályba lépéséhez. Hivatalos bejelentés szerint még szerdán a jogi közlönyben is közzéteszik a döntést, amely ezt követően törvényessé válik. A taláros testület október 22-én alkotmánysértőnek ítélte azt a törvényi előírást, amely lehetővé teszi a terhesség megszakítását, amennyiben az orvos valószínűsíti, hogy a gyermek súlyos egészségkárosodással fog világra jönni.

A döntés eddig nem vált hatályossá, mert a jogi közlönyben csak írásos indoklással együtt hirdethetik meg, ez pedig csak most készült el.

 

A csütörtöki események:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató