2024. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Elhamarkodott volt az enyhítés Portugáliában és most kritikus a helyzet

Miközben több európai országból biztató hírek érkeznek, Portugáliában a kórházak januárban kapacitásuk határához érkeztek a magas esetszámok miatt.

A fertőzöttek számának robbanásszerű emelkedése váratlanul érte a portugál hatóságokat. Annál is inkább, mert tavaly év végén még arról számolhattak be, hogy a koronavírus-járvány visszaszorulóban van az országban.

Ennek ismeretében döntöttek úgy, hogy a karácsonyi ünnepekre átmeneti enyhítéseket vezetnek be. Ilymódon december 24. és 25. éjjel két óráig, 26-án pedig 23 óráig szabadon lehetett közeledni az országban, és az éttermek december 24-én és 25-én hajnali egyig, 26-án pedig 15.30-ig lehettek nyitva.

Szilveszterkor ugyan a kormány letiltotta a nagy ünnepi összejöveteleket, de az éttermek 22.30-ig nyitva tarthattak.

Portugália járványügyi helyzete az újévet követően rövid idő alatt kritikussá vált.

Ennek tulajdonképpen két oka is van. Egyik az elsietett enyhítésekben keresendő, a másik, hogy a brit vírusmutáció ekkor már minden bizonnyal jelen volt az országban, és a mozgásszabadság segített szétterjedésében, így a magas esetszámok miatt kórházak már az év elejére a kapacitásuk határára jutottak.

Szakemberek már az év elején is az ország azonnali lezárását sürgették, ám az első komolyabb korlátozási körre csak január 15-ével került sor, akkor, amikor már napi 150 fölött volt a halottak száma és tízezer fölött a napi új fertőzöttek száma.

Az új intézkedések szerint az éttermek ismét csak elvitelre vagy házhoz szállításra dolgozhattak, az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kivételével minden üzlet bezárt. Az iskolákban viszont január 22-ig maradt a jelenléti oktatás. Ám miután tovább romlottak a fertőzési és halálozási mutatók, a kormány szinte azonnal – január 18-án –, a három nappal korábban bevezetett intézkedések további szigorítására kényszerült.

Bár az orvosi szervezetek ismét a teljes zárást javasolták, a kormány ekkor sem zárta be az iskolákat, azokat minden korosztály számára nyitva tartották, sőt a napköziket is kinyitották.

Miután bebizonyosodott, hogy a brit koronavírus-mutáció exponenciális mértékben terjed az országban, kormány bejelentette az újabb, ezúttal teljes lezárást január 22-től. 

A hazánkkal megegyező lélekszámú Portugáliában a pandémia kitörése óta január 28-án regisztrálták a legmagasabb új esetszámot (16.432) és halálozást (303 elhunyt 24 óra alatt).

Miután a kórházakban mindent felülmúló zsúfoltság van, a portugál kormány ezért mától a sokadik szigorításokat rendelte el február 14-ig tartó érvénnyel. Ennek egyik eleme, hogy portugál állampolgárok csak kivételes esetben hagyhatják el az ország területét és visszaállítják a szárazföldi határellenőrzést.

Forrás: Magyar Hírlap

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató