2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Gulyás Gergely: Még ebben a hónapban négymillió felett lehet a beoltottak száma

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra számol be a legújabb kormányzati döntésekről. 

Ezek nem érdemi lazítások

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője elmondta, hogy a kormány értékelte az oltási adatokat. Már több mint 2,6 millió ember kapta meg legalább az első oltást, és több mint egymillióan a másodikat is. A kormány hetekkel ezelőtt döntött arról, hogy minden újraindítási lépés az oltások számának növekedésével lehetséges. Az első újraindítási lépések érdemi enyhítést nem jelentenek, mivel a négyzetméter-alapú szabályozás inkább szigorítást jelent - tette hozzá.Kevesebb vásárló lehet egyszerre egy boltban, így hosszabb nyitvatartás kell. 

Magyarország Európában a leggyorsabban oltó országok közé tartozik. Gulyás bízik benne, hogy

az oltottak számát még ebben a hónapban négymillió felé lehet vinni.

Mindenkinek köszönetet mondott a miniszter, aki részt vesz a védekezésben és az oltások beadásában. Közel négymillióan regisztráltak már - tette hozzá. 

A szülőkre is legyenek tekintettel

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy fontos, hogy április 19-én álljon vissza az oktatás megszokott rendje, és legyenek tekintettel a szülőkre is. Az oktatási-nevelési feladatok csak személyes jelenléttel a leghatákonyabb - tette hozzá. A 3 millió beoltotti számnál dönt a kormány az újraindítás újabb lépéseiről. Ez öt-hat napon belűl bekövetkezhet. 

Közel 66 milliárdnyi bértámogatást fizettek ki

A bértámogatás április egészére megilleti az érintett ágazatokat - mondta a miniszter. 69 milliárdos igény érkezett eddig, és ebből 66,5 milliárd forintot megítéltek, és majdnem 66 milliárdot már ki is fizettek. 

A védettség szempontjából egyetlen vakcina között sincs különbség

A 65 év feletti regisztráltak 86-87 százalékát már beoltották - mondta a miniszter. A jelenlegi regisztrációs igényeket még ebben a hónapban ki tudják elégíteni - tette hozzá. Mindebben nagy szerepe van a keleti vakcináknak is - mondta Gulyás.

A védettség szempontjából egyetlen vakcina között sincs különbség.

Az AstraZeneca kapcsán azt mondta a miniszter, hogy az uniós gyógyszerügynökség szerint is megbízható. Ezeknek az oltásoknak a hatékonysága jelentős, minden oltás lényegesen biztonságosabb, mint az oltás hiánya - hívta fel a figyelmet a miniszter. 

Hatalmas segítség a falusi vállalkozásoknak

Szentkirályi Alexandra bejelentette, hogy elindul a vállalkozás-újraindítási program a falvakban. Első körben egy 25 milliárdos keretösszeg áll majd rendelkezésre a 10 fő alatti vállalkozások számára - tette hozzá.

Ez egy 2-10 millió közötti vissza nem térítendő támogatás lesz a beruházásokra, bérekre, gépekre, műhelyekre, és képzésekre is. 

A pályázat feltétele, hogy legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkeznie kell a vállalkozásnak. A cél, hogy  a falusi vállalkozások munkahelymegőrző képességét segítsék. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató