2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Tom Van Grieken: Európa maradjon európai

Erős szövetségre van szükség a balliberálisokkal szemben, akik a migrációval átalakítanák a társadalmainkat, és felszámolnák a szuverenitást – hangsúlyozta Tom Van Grieken

Az európai jobboldali, konzervatív erők széleskörű összefogását sürgeti Tom Van Grieken, a Flamand Érdek (Vlaams Belang) elnöke. Belgium legnépszerűbb pártjának vezetője szerint országában a balliberális média George Soros állításait visszhangozva rágalmazza a magyar kormányt.

– Milyen a Fidesz és a magyar kormány megítélése a belga politikában?

– A demokratikus pártokat, amiket a választók nagy százaléka támogat, veszélyesnek tartják a status quóra. Az Európai Unió egyre inkább úgy működik, mint a Szovjetunió, ezért most nagyon aggódik. Belgiumra különösen igaz, hogy ahogyan a Flamand Érdeket is támadja a média, úgy rágalmazzák a Fideszt és Orbán Viktort is, majdnem heti szinten.

Ha bennük bíznék, azt hihetném, hogy a Fidesz és Orbán maga az ördög, de persze nem teszem, hiszen látom, hogy azt sem lehet elhinni a belga újságoknak és tévécsatornáknak, amit a saját országomról mondanak. Miért hinném akkor el azt, amit Magyarországról mondanak? Ennyi erővel George Soros véleményét is kikérhetném, ugyanazt hallanám. Szerintem a Fidesz és Orbán Viktor tevékenysége példaértékű. Bel­giumnak is olyan vezetőre lenne szüksége, aki úgy védi a kereszténységet és az európai értékeket, ahogyan ő teszi.

– A Fidesz nemrég csatlakozott az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében az Európai Konzervatív Frakció és Demokratikus Szövetség (EC/DA) nevű frakcióhoz, amelynek ön is tagja. Hogyan változtatja meg ez a lépés az erőegyensúlyt a közgyűlésben?

– A Fidesz csatlakozása EC/DA-hoz némileg kiegyenlíti a helyzetet, de továbbra is kemény a harc. A harmadik legnagyobb frakció lettünk a közgyűlésben, megelőztük a liberális ALDE-t is. Ma a közgyűlésben öt különböző képviselőcsoport van, de valójában csak kettő: az EC/DA által képviselt realista konzervatívok, akik szeretik a hazájukat és az identitásukat, valamint a baloldalról a szélsőbaloldalig tartó skála, amit négy csoport is megtestesít, beleértve a Néppártot.

A jobboldal töredezettségéből más csoportok előszeretettel húznak hasznot, tehát mindenképpen össze kell tartanunk. A közgyűlés tagjaként nagyon várom, hogy együtt dolgozhassak a fideszes képviselőkkel, de a Flamand Érdek elnökeként hozzá kell tennem, hogy remélem, ez csak a kezdet, és az Európai Parlamentben is közös csoporthoz tartozhatunk majd.

– Az EC/DA csoporthoz tartozó képviselők különböző pártcsaládokhoz tartoznak. Vannak akik az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR), mások pedig, mint a Flamand Érdek is, az Identitás Demokrácia (ID) tagjai. A Fidesz kilépése az Európai Néppártból új lendületet adhat a jobboldali pártok széleskörű európai együttműködéséhez?

– A magam részéről régóta úgy érzem, hogy a Fidesz kilóg a Néppárból. A partnereik nem mutattak irántuk tiszteletet, egyesek nyíltan támadták. Pedig a Fidesz és Orbán Viktor azt teszi, amire a magyar emberektől felhatalmazást kapott. A Fidesz nagyon türelmes volt, a kilépés meg volt írva a csillagokban. Megvan a lendület ahhoz, hogy a közgyűlési példát követve az Európai Parlamentben is együttműködjenek a hasonlóan gondolkodó pártok.

Az Identitás és Demokrácia csoportban a Fidesz számos értékét, nézetét osztjuk. Ahogyan a magyarok, mi is olyan Európát akarunk, ahol az identitásunk, az érdekeink és a kultúránk az elsődleges. Remélem, hogy együtt megvalósíthatjuk. Egy biztos: az ID tárt karokkal várná a Fideszt. Szemben más csoportokkal, mi – ahogy a nevünk is mutatja – tiszteletben tartjuk a magyar identitást és demokráciát. Természetesen jó lenne szorosabb együttműködés az ECR és az ID között, hiszen együtt sokkal erősebbek lennénk. Meggyőződésem, hogy jó barátom, Matteo Salvini helyes irányba kormányozza a hajót.

– Az ECR és az ID pártjai is nyitottak a Fideszre, de egymással azért már nem mindenki szeretne együttműködni. Van megoldás erre a bonyolult helyzetre?

– Igen. Összpontosítsunk arra, ami összeköt minket, és ne arra, ami szétválaszt. Európa szépségét a kultúrák, nyelvek, nézetek sokszínűsége adja. Az egyes országok egyénisége csodálatos: Európában elutazhatunk egyik országból a másikba és teljesen más világba kerülünk. Persze ez nehézségekhez is vezethet, hiszen olykor nem ismerjük egymást eléggé, de erre egy megoldás van: ha beszélünk egymással.

Flandriában pártelnökként ahhoz szoktam, hogy mindenkivel beszélek. Megfigyeltem, hogy amit az emberek egymásról gondolnak, az gyakran téves információkon és félreértéseken alapul. Például, elhinni, amit a belga sajtó ír a Flamand Érdekről, az pont olyan, mint elhinni, amit Soros mond Magyarországról, a Fideszről és Orbán Viktorról. Legyőzhetjük ezt a propagandát, ha beszélünk egymással.

Az európai kultúrák és ebből fakadóan a pártjaink közti különbség ne válasszon el minket, hanem egyesítsen, hiszen mi vagyunk azok a pártok, akik ilyennek akarják megőrizni Európát. Meg kell kérdeznünk magunktól, mi a fontos most? Fenntartani a különbségeinket vagy erős szövetséget alkotni egy globalizálódó, progresszívnak nevezett világban, ahol a tömeges bevándorlás megváltoztatja a társadalmainkat? Én tudom a választ!

– A balliberális kommentátorok sűrűn ismételgetik, hogy a jobboldali, konzervatív pártok képtelenek az összefogásra. Valóban így lenne?

– Ez nevetséges. Szemben a balliberálisokkal én úgy látom, hogy a sokszínűség a mi gazdagságunk. Persze nem az a sokszínűség, amiről ők beszélnek. Európa maradjon európai. A balliberálisok olyan kontinenssé akarják alakítani Európát, ahonnan minden egyéniség és szuverenitás eltűnne. Én ezeket az értékeket meg akarom védeni. A Flamand Érdek és más konzervatív pártok tiszteletben tartják egymás sajátosságait.

Tiszteljük azt, ami összeköt minket, ezért elfogadjuk a különbségeket is. Tanulhatna ebből a baloldal. A mi feladatunk, hogy jó példát teremtsünk a jövőért. Egy kis flamandként kinyújtom a kezem a magyarok, a Fidesz és Orbán Viktor irányába. Együtt olyan Európát teremthetünk, amilyet az állampolgáraink megérdemelnek.

Forrás: Magyar Hírlap

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató