2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Blinken bizonyítékot kér Izraeltől a Hamász tevékenységére a lebombázott “sajtóházban”

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere hétfőn közölte: nem kapott Izraeltől semmilyen bizonyítékot a Hamász dzsihadista palesztin szervezet ténykedésére a hét végén lerombolt, több külföldi sajtóirodának is otthont adó épületben.


Blinken Koppenhágában beszélt erről  sajtóértekezletén, és tudatta, hogy Izraeltől bizonyítékokat kért a légicsapás szükségességének igazolására. A szóban forgó, több emeletes épületben volt egyebek között az AP amerikai hírügynökség irodája is. Izrael azt állítja, hogy a Hamász katonai hírszerzésre használta a házat. Blinken egyúttal felszólította Izraelt és a Hamászt, hogy kíméljék a polgári lakosságot, és közölte, hogy az Egyesült Államok “intenzíven” dolgozik azon, hogy véget érjen az erőszak.

Az AP megjegyzi, hogy az Egyesült Államokat és Joe Biden amerikai elnököt egyre több bírálat éri amiatt, hogy nem gyakorol kellő nyomást nyíltan Izraelre a Hamásszal vívott harc befejezése végett, egyebek közt gátolja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa felszólító nyilatkozatot adjon ki a harci cselekmények beszüntetésére. Izrael légitámadásai vasárnap három épületet romboltak le a Gázai övezetben és legalább 42 ember halálát okozták. Velük 188-re emelkedett az immár egy hete harccá éleződött konfliktusban a palesztin halottak száma. Az izraeli oldalon nyolc halálesetet okoztak a Hamász rakétatámadásai.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató