2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Závecz: Jelenleg Jakab egy százalékkal vezet Dobrev előtt az ellenzéki küzdelemben

Tizenkét százalékot kapna Fekete-Győr András, míg Márki-Zay és Pálinkás támogatottsága a vizsgált rétegben 5 százalék alatti.

Az atv.hu számol be a Závecz Research júniusi kutatásáról, amelyről az IDEA Intézet készített jelentést. Az 1200 fő megkérdezésével készült felmérésben nem tértek ki a kormányzópárt szavazótáborára. Az elemzés során használt legfontosabb kérdés szó szerint így hangzott: „Melyik jelöltre szavazna egy előválasztáson, ha a következő jelöltek közül választhatna?”.

Megmérték az egyes miniszterelnök-jelöltek ismertségét is. Ez alapján három zóna alakult ki: Karácsony Gergelynek (96%),  Dobrev Klárának (92%) és Jakab Péternek (90%) is jelentős az ismertsége, ők tartoznak az első kategóriába. Őket követi Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter tartozik, akik kétharmados vagy azt valamivel meghaladó ismertséggel rendelkeznek az ellenzéki szavazók és az ún. aktív bizonytalanok körében.

A legkevesebben Pálinkás Józsefet, az Új Világ Néppárt elnökét ismerik – 45 százalék hallott róla.

2021. júniusában készített személyes adatfelvétel alapján az ellenzéki szavazók, valamint az aktív bizonytalanok (egy országgyűlési választáson biztosan vagy inkább részt venni kívánó) körében három politikusnak van komoly esélye az előválasztás megnyerésére. Az adatfelvétel időpontjában a támogatottságok alapján

Jakab Péter (28%) vezet, mögötte szorosan Dobrev Klára (27%), tőlük kissé lemaradva Karácsony Gergelynek (24%).

Tizenkét százalékot kapna Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, míg a további két jelölt választottsága a vizsgált rétegben 5 százalék alatti.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató