2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Bezzegrománia: egyelőre csak egyetlen állampolgárukat tudták kihozni Afganisztánból

Mint ismert, az amerikai csapatok kivonulásával Afganisztánt a tálibok vonták ellenőrzásük alá; a hét elején a fővárost, Kabult is elfoglalták. A nyugati országok a kabuli repülőtéren keresztül igyekeznek kimenteni a saját állampolgáraikat és azokat az afgánokat, akik az elmúlt években együttműködtek a nyugatiakkal.

A tálibok a nyugati mentőakciókat egyelőre nem akadályozzák.

Szlovákia még vasárnap küldött Afganisztánba egy katonai repülőgépet, hogy kimentse a saját állampolgárait és segítsen a szövetségeseinek az evakuálásában. A szlovák gép hazatért; összesen 24 embert mentettek ki Afganisztánból.

A csehek több mint 170 embert hoztak ki

Csehország szintén még a hétvégén indított közelebbről nem részletezett mentőakciót, csütörtökre ez is befejeződött.

„Mindenkit megmentettünk, akit akartunk”

– jelentette be sajtótájékoztatón Andrej Babiš populista cseh miniszterelnök csütörtökön délután. Babiš szerint a cseh mentőakció hihetetlen teljesítmény volt.

Lengyelország három gépet küldött

A lengyelek három gépet és egy százfős katonai kontingenst küldtek Afganisztánba, hogy segítsenek az evakuálásban.

Romániának csak egyetlen embert sikerült kimentenie

Románia is küldött katonai gépet Afganisztánba, az azonban csak egyetlen román állampolgárt tudott elszállítani Kabulból a pakisztáni Iszlámábádba – írja a Digi24.ro.

A hivatalos magyarázat szerint ennek az volt az oka, hogy a többiek, akik kérték a kimenekítésüket, nem jutottak el a kabuli repülőtérre. Csütörtök délelőtt Florin Cîțu nemzeti liberális miniszterelnök bejelentette, hogy a román gép visszatér Kabulba, hogy elhozza a többi ottragadt 15 román állampolgárt is.

A Digi24 egyébként úgy tudja: Afganisztánban kétszer ennyi román állampolgár tartózkodik,

a felük azonban nem akar hazajönni.

Az evakuálásban résztvevő forássokra hivatkozva a hírcsatorna azt írja: a 33 román állampolgárból 16 maradni akar, őket a román állam képviselői arról győzködik, hogy rosszabbodni fog a helyzet, és pár hét múlva már lehetetlen lesz az evakuálás. Eközben az a 15 román, akik szeretnének hazautazni, még mindig nem jutottak el a reptérre. A gép akkor indul értük Iszlámádból Kabulba, ha ez sikerül nekik.

„Üres gépen ülünk Pakisztánban”

– panaszolta az egyik forrás a Digi24-nek.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató