2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Afgánok békéért tüntettek Athénban

Afgánok százai vonultak szombaton az Egyesült Államok athéni nagykövetsége elé, békét kérve országuk számára a nemzetközi közösségtől, kezükben olyan transzparensekkel, mint „Afganisztán vérzik” és „El a kezekkel a földünktől”.



Belefáradtunk a háborúba, a harcokba és a holttestek látványába. Mindannyian együtt jöttünk ide, békét akarunk a világtól, azt akarjuk, hogy vége legyen ennek a háborúnak” – mondta a 24 éves Omej Naziam, a görög fővárosban tartott békés tüntetés egyik részvevője. Más tüntetők azt kiabálták, hogy „hagyjátok abba az afgánok gyilkolását” és hogy „igazságot akarunk”.

Azért vagyunk itt, hogy az Afganisztánban kelepcébe került hangnélküli emberek hangja legyünk”

– mondta a tüntetőkhöz csatlakozó 17 éves Parvan Amiri, aki egy Athén melletti migránstáborban él, és akinek a szülei és a húga még mindig Afganisztánban vannak. „Jobban, mint valaha, azt gondoljuk, hogy nincs földünk, nincs hazánk.”

Előzmények

Görögország a migránsválság frontvonalában van 2015 óta, amikor

több mint egymillió ember, többségükben szíriaiak, afgánok és irakiak érkeztek az országba,

menedéket keresve. Sokan közülük még mindig görög táborokban élnek, és menedékkérelmük elbírálására várnak. Az Afganisztánból érkező újabb migránsáradattól tartva Görögország nemrég fejezte be egy 40 kilométer hosszú kerítés építését Törökországgal közös határán, és egy új megfigyelőrendszer telepítését, hogy megállítsa az Európába bejutni próbáló potenciális menedékkérőket.

Az amerikai katonák a hét végén megkezdték kivonulásukat az afgán főváros repülőteréről is, miután az Egyesült Államok és szövetségesei az iszlamista tálib erők augusztus közepi hatalomra kerülését követően két héten át kapkodva evakuálták állampolgáraikat és veszélyeztetett afgánok ezreit, hogy minél többeket menekítsenek ki az országból a Joe Biden elnök által megszabott augusztus 31-i határidőig.

Húsz éve kezdődött afganisztáni katonai szerepvállalásának végéhez közeledve az Egyesült Államok péntek éjjel közölte, hogy válaszul a kabuli repülőtérnél előző nap elkövetett robbantásos merényletre, megölte az Iszlám Állam két, afganisztáni terrortámadásokat tervező harcosát – idézi fel az elmúlt napok fejleményeit a Reuters hírügynökség.

Az Európai Unió belügyminiszterei kedden rendkívüli tanácskozást tartanak, hogy megvitassák a legfrissebb afganisztáni fejleményeket és azok várható biztonsági és migrációs következményeit a 27 országot tömörítő blokkban.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató