2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Dobrev tarol, Karácsony kullog, Jakab meg eltűnt

Késő délután óta lassan, de folyamatosan érkeznek az adatok az előválasztás első fordulójáról. Mostanáig 40 körzet eredményét jelentették be. Ez alapján Dobrev Klára vezet Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter előtt, de még csak most következnek a fővárosi körzetek.

Márki-Zay közben bejelentette, hogy nem kizárt, hogy Karácsonnyal egymás javára visszalépnek. A végleges miniszterelnök-jelölti adatokat csak holnap fogják közölni, Dobrev és Karácsony csak ezután áll a sajtó elé. Czeglédy legyőzte Ungárt Szombathelyen, és kikapott az offshore-botrányba keveredett DK-s jelölt Székesfehérváron. Jól mozgósított Szél Bernadett, több mint tízezer szavazatot kapott Budakeszin.

Dobrev, Karácsony, Márki-Zay a sorrend

A legfontosabb kérdés, ki nyeri a miniszterelnök-választást. A választókerületek harmadánál a következő sorrend rajzolódik ki: Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter, Jakab Péter, Fekete-Győr András.

 

A arányok még bőven változhatnak, hiszen csak később jönnek például a budapesti adatok, itt Karácsony több szavazatra számíthat, vagyis még nagyon is szűkülhet a különbség Dobrev és Karácsony között. Itt ugyanis van olyan választókerület, ahol Márki-Zay is megelőzi Dobrevet.

Azonban már szerda késő este is kijelenthető egy fontos meglepetés: a Jobbik elnöke nem jut a három közé, és a Momentum vezetője egy számjegyű százalékos eredménnyel utolsó. A párt nélküli hódmezővásárhelyi polgármester viszont a harmadik lett.

 
 
Dobrev nagyot nyer, de nem eleget: lesz második forduló

Szintén már most látszik az eredményekből, hogy bár a DK-sok még múlt héten arra is számítottak, hogy Dobrev Klára az első fordulóban 50 százalék felett szerepelhet, ez nem jött össze: lesz második forduló. A DK miniszterelnök-jelöltje nagyon magabiztosan veri a vetélytérsait az eddigiek alapján: szerda éjféli állás szerint 35 választókerületből 31-ben győzött. Ez az eredmény azonban arra nem elég, hogy elkerülje a második fordulót. A vidéki tarolását ugyanis ellensúlyozza a fővárosi visszafogottabb szereplése (az első adatokból legalábbis ez látszik).

A második fordulóban Dobrevnek aligha lesz könnyű dolga: Márki-Zay Péter már a szerda esti nyilatkozatában jelezte, hogy van esély a visszalépésre közte és Karácsony között (azt nem pontosította ki és kinek a javára, de Karácsony a második, akkor valószínűbb, hogy Márki-Zay lép vissza). Dobrev és Karácsony csütörtökön szólal meg.
 
 
 
A 35 választókörzetből szerzett eredmény, így állnak a miniszterelnök-jelöltek:

Dobrev Klára: 68593 szavazat, 35,6 százalék
Karácsony Gergely: 50028 szavazat, 26,3 százalék
Márki-Zay Péter: 40001 szavazat, 21 százalék
Jakab Péter: 25864 szavazat, 13,6 százalék
Fekete-Győr András: 6681 szavazat, 3,5 százalék
 
 
 
Most mi elköszönünk olvasóinktól, biztosan nem leszünk ébren azért reggelig, hogy kövessük ezt a bohóc brigádot. Majd reggel a szerkesztőségben 7 óra körül kezdi a munkát Nóra, és beszámol a friss adatokról. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató