2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Görögország: Molotov-koktélokkal támadtak az antifákra a nacionalista fiatalok

Szalonikiben Molotov-koktélt dobáló fiatalok összecsaptak baloldali tüntetőkkel egy görögországi iskola előtt szerdán, a rohamrendőrök könnygázzal kényszerültek beavatkozni - írja az Ibtimes.com.

Két diák megsérült és kórházban szállították őket az Szaloniki városának egyik szakközépiskolájában történt összecsapások után - közölték a helyi hatóságok. A rendőrség szerint hat embert letartóztattak és 40 másikat őrizetbe vettek.

A baloldali tüntetők elleni támadást az Arany Hajnal nevű radikális párt ifjúsági szárnya támogatta.

(A párt támogatottsága csökkent - a legutóbbi, 2019-es választásokon nem jutott be a parlamentbe -, de Észak-Görögország egyes részein továbbra is nagyon népszerű.)

A radikális csoport feketébe öltözve ment be az iskolába, a fiatalok arcát maszkok, csuklyák és sisakok takarták, Molotov-koktélokat és köveket dobáltak az iskola előtt összegyűlt szélsőbalos csoportra - közölte a rendőrség és az AFP riportere.





A múlt héten baloldali diákokat bántalmaztak, miközben szórólapokat osztogattak a közelmúltbeli oktatási reform ellen.

Kedden egy baloldali csoportok által - ugyanezen iskola előtt - szervezett a támadás elleni tiltakozásul rendezett gyűlés is erőszakba torkollott.

A görög oktatási minisztérium elítélte az erőszakot, és ügyészi vizsgálatot kért az incidensek ügyében.

Az Arany Hajnal ifjúsági szárnya közleményt adott ki, amelyben gratulált a támadás elkövetőinek és támogatását fejezte ki.



Képgaléria

(Kattins a képre a nagyobb méretért)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató