2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Feljelentették V. Naszályit a költségvetés meghamisításáért

Eddig sem volt idegen a költségvetéssel való machinálás a baloldali politikusoktól, de ilyen nyílt és szenvtelen törvénysértésre talán még nem akadt példa – fogalmazott Gulyás Gergely Kristóf, a Fidesz budavári önkormányzati képviselője az I. kerületi Rendőrkapitányság épülete előtt csütörtökön délelőtt. A képviselő szerint a kerület párbeszédes polgármestere a valóságtól 100 millió forintos nagyságrendben eltérő költségvetési rendeletet hirdetett ki 2020-ban a testület által elfogadotthoz képest, amellyel közokirat-hamisítást követett el. Az ügyben a kerületi Fidesz feljelentést tett, így V. Naszályi nemcsak politikai, hanem büntetőjogi következményekkel is számolhat.

Mint ismert, az I. kerület párbeszédes vezetésének nem igazán sikerül elszámolni a közvagyonnal, hiszen a Vérmező rehabilitációjával kapcsolatban harmincmillió forintot fizet a Főkertnek egy olyan terület fenntartására, amelyet a fővárosi cégnek saját pénzből kellene finanszíroznia.

Aztán hirtelen elkezdődött a párttárs főpolgármester sokmilliós plakátkampánya. A kerület költségvetését pedig azóta is rugalmasan kezeli V. Naszályi. Olyannyira, hogy az I. kerületi Fidesz szerint Váradiné Naszályi Márta, az I. kerület párbeszédes polgármestere meghamisította az önkormányzat tavalyi költségvetését.

A Budavári Önkormányzat 2020-as költségvetését még a tárgyév februárjában tárgyalta és fogadta el a testület, amelyet aztán szintén a testület utólag módosított, és 100 millió forint átcsoportosítását szavazta meg a költségvetésen belül egyéb célokra. Csakhogy a kihirdetett rendeletben ez az átcsoportosítás már nem jelent meg, tehát a polgármester és stábja a valóságtól eltérő tartalmú rendeletet hirdetett ki. Az eltérést a testület fideszes tagjai is észlelték és már akkor az illetékes kormányhivatalhoz fordultak. A kormányhivatal a vizsgálat során megállapította, hogy a kihirdetett és a testület által elfogadott költségvetés eltér egymástól, vagyis a vizsgálat szerint V. Naszályiék törvényellenes módon hirdettek költségvetést, hiszen a kihirdetett büdzsé eltért attól, amelynek a végrehajtására engedélyt kapott a testülettől az önkormányzat vezetése. A kormányhivatal a szabálysértés miatt hatálytalaníttatta az addig kihirdetett önkormányzati költségvetési rendeleteket és a képviselő-testület által megalkotott rendeletek kihirdetését írta elő.

Ezt a bizonyos 2020-as költségvetést egyébként a Magyar Államkincstár is vizsgálta, majd záró jelentésében súlyosan elmarasztalva alkalmatlannak minősítette. Úgy látjuk, hogy ennek a két vizsgálatnak a megállapításai vastagon megalapozzák a közokirat-hamisítás gyanúját

– fogalmazott Gulyás Gergely Kristóf az I. kerületi Rendőrkapitányság épülete előtt. A kerületi Fidesz önkormányzati képviselője szerint egyébként eddig sem volt idegen a költségvetéssel való machinálás a baloldali politikusoktól,

de ilyen nyílt és szenvtelen törvénysértésre talán még nem akadt példa. Ez pedig nem maradhat következmény nélkül.

Az ügyben Gulyásék feljelentést tettek közokirat-hamisítás miatt V. Naszályi Márta ellen, amelynek következtében már nemcsak politikai, hanem büntetőjogi következményekkel is szembe kell néznie a kerület baloldali polgármesterének.

Forrás: PS

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató