2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Megelőzött a rendőrség egy iszlamista terrortámadást Hamburgban

A hamburgi rendőrség közölte, hogy meghiúsítottak egy iszlamista terrortámadást.

Augusztus 26-án a rendőrség letartóztatott egy 20 éves német-marokkói fiatalt. Nagyon komoly üggyel van dolgunk

- mondta Andy Grote német belügyi szenátor, a tartományi rangú város kormányzatának rendvédelemért és bűnüldözésért felelős tagja az ügyről szóló sajtótájékoztatón Hamburgban. Kiemelte, hogy "nagyon-nagyon komoly incidens" történtetett volna, amelyre "még nem volt példa" Hamburgban. A vegyi anyagok potenciális robbanóereje "jelentős" pusztítást okozhatott volna, legalábbis a közvetlen közelben - mondta a szociáldemokrata politikus.

A biztonsági szervek feltételezése szerint már nem áll fenn a támadás konkrét veszélye. Az ügy azt mutatja, hogy "a tartományi és szövetségi hatóságok hálózata nagyon jól működött" - mondta Mirko Streiber, a tartományi bűnügyi hivatal (LKA) vezetője.

A személyes adatok védelméről szóló jogszabályok alapján csak Abdurrahman C. néven azonosított gyanúsított 20 éves, Hamburgban született, édesapja marokkói, édesanyja német.

A nyomozás során kiderült, hogy bár Wismarba volt bejelentve a férfi, valójában a szüleinél lakott Hamburgban. A rendőrség tájékoztatása szerint augusztus 26-án átkutatták mindkét lakást.

TÖBBEK KÖZÖTT ISZLAMISTA CSOPORTOK PROPAGANDAVIDEÓIT ÉS FEGYVERGYÁRTÁSRA VONATKOZÓ DOKUMENTUMOKAT FOGLALTAK LE.

Kiderült az is, hogy a férfi az interneten utánanézett annak is, hogyan kell bombát készíteni. 

Később a nyomozók kiderítették, hogy a vádlott az unokatestvérének bejelentett lakását is használta Hamburg Jenfeld kerületében.

Ebben a lakásban novemberben

A HÁZKUTATÁS SORÁN KÜLÖNBÖZŐ ANYAGOKAT ÉS TÁRGYAKAT TALÁLTAK - TÖBBEK KÖZÖTT EGY-EGY KILOGRAMM KÉNT ÉS KÁLIUM-NITRÁTOT, 500 GRAMM SZÉNPORT, TÖBB SZÁZ CSAVART ÉS ANYÁT, VALAMINT ELEKTROMOS VEZETÉKEKET - AMELYEK ALKALMASAK LETTEK VOLNA ROBBANÓSZERKEZET KÉSZÍTÉSÉRE.

A nyomozás során a 20 éves fiatalember 17 ismerősénél tartottak házkutatást. Bizonyítékokat, például okostelefonokat, számítógépeket és adathordozókat foglaltak le. 

Az őrizetben lévő gyanúsított egy iszlamista fia, akit régóta ismernek a hamburgi hatóságok – közölte az Állami Bűnügyi Rendőrségi Hivatal (LKA) állambiztonsági osztályának vezetője, Claus Cortnumme. Apja a kétezres évek elején - a több szálon Hamburghoz kapcsolódó, 2011. szeptember 11-i amerikai terrortámadások körüli időkben - a helyi radikális iszlamista csoportosulásokhoz tartozott, és egy olyan, időközben bezáratott mecsetbe járt, amelyben az amerikai merényletek elkövetői is megfordultak. A család 2016-ban kivándorolt Marokkóba. A gyanúsított 2020-ban tért vissza tanulni.

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) legutóbbi, júniusban közölt adatai szerint a szélsőséges iszlamista irányzatok németországi követőinek száma 28 715-re tehető. A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) 630 embert tart nyilván közveszélyes, terrorcselekmény elkövetésére hajlandó iszlamistaként.

Németországban 5,3-5,6 millió muszlim vallású ember él, ez a 83,1 milliós lakosság 6,4-6,7 százaléka. Legnagyobb csoportjuk - mintegy 45 százalékuk - szunnita török.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató