2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Trudeau nekiment a kötelezőoltás ellen szervezkedő kamionosoknak

A világ legnagyobb összefogását hozták létre Kanadában a kamionosok, akik tízezrével indultak el Ottawába tiltakozásul a kötelező oltás és a "vakcina-fasizmus" ellen.

Trudeau most reagált az összefogásra.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szerdán azzal érvelt, hogy az országban a vakcina kötelezővé tétele ellen tiltakozó, akár 50 ezer kamionosból álló konvoj "peremkisebbség", amelynek "elfogadhatatlan nézetei" vannak.

Trudeau a hétvégére tervezett, Ottawában tartandó kamionos tiltakozás előtt tette megjegyzését.

"Az Ottawába tartó kisebbség, akik elfogadhatatlan nézeteket vallanak és amiket kifejeznek, egyáltalán nem képviselik a kanadaiak nézeteit" - mondta a miniszterelnök egy televíziós beszédben.

Trudeau azzal érvelt, hogy a kanadaiak többsége nem ért egyet a tüntetőkkel, és "tudják, hogy a tudományt követve és egymás védelmében fellépve a vakcina a legjobb módja annak, hogy továbbra is biztosítsuk szabadságunkat, jogainkat, értékeinket országként".

Azt állította, hogy a kamionosok "közel 90%-át" már beoltották.

A Freedom Convoy - a tiltakozás élére állt szervezet - azt állította, hogy mintegy 50 000 nehéz teherautó csatlakozott már az Ottawába tartó menethez, míg eredetileg arra számítottak, hogy a konvoj körülbelül 1600 teherautóból áll majd.

A kamionosok ellenzik a vakcinázási kötelezettséget, amely előírja számukra, hogy minden alkalommal, amikor átlépik az Egyesült Államokkal közös határt, teljes körűen be kell lenniük oltva, különben 14 napos karanténnal kell szembenézniük.

Jagmeet Singh, a kanadai ellenzéki párt, az NDP vezetője szintén elítélte a kamionosokat, azzal vádolva a tiltakozókat, hogy "gyújtogató, megosztó és gyűlölködő megjegyzésekkel" "hamis információkat" terjesztenek.

Singh azzal vádolta a kampányt, hogy "szélsőséges és veszélyes nézeteket" vallanak és bírálta saját sógorát, Jodhveer Singh Dhaliwalt, amiért 13 ezer dollárt adományozott a tiltakozásra.

Singh sógora aztán állítólag kezdeményezte, hogy a tiltakozóknak adott adományát adják vissza, miután tájékoztatták "ennek a szervezetnek a valódi természetéről" - áll a jelentésekben. 

A GoFundMe amerikai crowdfunding platform a héten eltávolította a tüntetők számára szervezett adománygyűjtést, miután az több mint 5 millió kanadai dollárt gyűjtött össze - írja az RT.com.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató