2024. május 14. - Bonifác
EUR : 387.78
USD : 359.69
Időjárás ikon20°11°

Újabb Orbán ellenes dokumentumfilmmel kampányolnak a németek

A magyar baloldal narratíváját erősíti a német 3Sat közszolgálati csatorna. Legújabb dokumentumfilmjükben számos tárgyi tévedés van, illetve a magyar megszólalók kizárólag baloldaliak. A filmet a Mandiner vette észre, amiből arra következtetnek, hogy a német nyelvterületen is gőzerővel készülnek a magyar országgyűlési választásokra.

Február 26-án, főműsoridőben vetítették le a 3Sat kulturális közszolgálati csatornán azt a közel negyvenperces dokumentumfilmet, amely a választásokkal, illetve az Orbán-kormányok elmúlt 12 évével foglalkozik. Ellenszél Orbán Viktornak – Kultúrharc Magyarországon a választások előtt – ezt a címet adták a filmnek, amit egyébként bárki megnézhet a tévécsatorna weboldalán. Mint a Mandineren írták, politikailag kiegyensúlyozott, pártatlan tájékoztatásról e film kapcsán nehéz beszélni.

Ugyan a készítők megszólaltatják Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárt és Kálomista Gábor producert is, a műsoridő jelentős részét a kormánykritikus politikusok, közszereplők okfejtései, valamint az Orbán-kabineteket negatív színben feltüntető narrációk teszik ki

– tájékoztattak az összefoglalóban. A műsor üzenete egyértelmű és ismerős: Magyarországon elburjánzott a korrupció, s ahol csak lehet, ellehetetlenítik a független újságírókat, melegjogi szervezeteket. De, amint azt a Színház- és Filmművészeti Egyetem példája mutatja, a hatalom nem csak a kultúrát, az oktatást is megszállta – állapítja meg többek között Katarina Barley, az Európai Parlament német szociáldemokrata alelnöke, Radványi Viktória, a Budapest Pride egyik szervezője és Bagossy László a Freeszfe Egyesülettől.

Több alkalommal feltűnik a filmben Márki-Zay Péter kormányfőaspiráns, akihez a hazai ellenzéki elköteleződésű megszólalók mellett a nemzetközi véleményvezérek is sok-sok reményt fűznek. Beszédes, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester,azon megszólalásait idézik, amelyekben „fasiszta diktatúra” kiépítéséről beszél. Az viszont nem került be a dokumentumfilmbe, hogy a baloldali politikus maga fogalmazott úgy:

A szivárványkoalíciót úgymond, a liberálisokat, a kommunistákat, a konzervatívokat és a fasisztákat – ezt mi a szövetségben külön-külön képviseljük

Kovács Zoltán államtitkár a korrupciós, antidemokratikus vádakra reagálva kijelentette: Magyarország ma nem könyvelhetne el ilyen gazdasági sikereket, ha igaz lenne, amit a baloldal folyamatosan állít. A Fidesz–KDNP demokratikus választásokat nyerve került hatalomba – fűzte hozzá.

Gerhard Papke német liberális politikus pedig közölte, egyáltalán nem állja meg a helyét az a vád sem, amely szerint idehaza nincs médiaszabadság. Mi több: a német média helytelenül tudósít Magyarországról. Ennek ellenére Munk Veronika, a Telex.hu tartalomfejlesztési vezetője a következő snittben már állami monopóliumokról értekezik. Tárgyi tévedések mellett egy vizuális megtévesztés is bekerült az Ellenszél Orbán Viktornak – Kultúrharc Magyarországon a választások előtt című dokumentumfilmbe.

Amikor a német narrátor arról beszél, hogy Orbán Viktor a frissen felújított palotában székel, a Budavári Palotát mutatják, nem a karmelita kolostort, ahova 2019-ben költözött a Miniszterelnökség és a miniszterelnök hivatala. A kormányfő egyébként nem ott lakik.  A történelmi Várnegyeddel már korábban is meggyűlt a baja a német közmédiának, emlékezetes, amikor a Deutsche Welle közölt riportot a budai Vár felújításáról.

A külföldön sugárzó német állami csatorna akkor párhuzamot vont a várfelújítás és a zsidók deportálása között. Az anyagban akkor is túlnyomórészt baloldali megszólalók szerepeltek, az egyik utcai járókelőként beállított karakterről pedig később kiderült, hogy előre felkérték nyilatkozni, azután pedig nem pontosan fordították le a szavait.

 

(Mandiner - Pestisrácok.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató