2024. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon24°13°

Ha Márki-Zayon múlna, Putyin már Magyarországot bombázná

Márki-Zay Péter és más ellenzéki politikusok többször is kijelentették, a NATO felkérésére küldenének fegyvereket Ukrajnába.

A baloldali politikusok elmúlt napokban tett nyilatkozatából egyértelműen kiderül, hogy amennyiben rajtuk múlna, a háborúban veszélybe kerülnének a magyarok.

Márki-Zay Péter bármit megtenne, amit a NATO elvár

A baloldal miniszterelnök-jelöltje először – még a háború kirobbanása előtt – a Partizánnak erősítette meg, hogy magyar katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába. Kijelentette, Magyarország a NATO tagjaként, a szövetség keretein belül mindenféle segítséget és támogatást megadhat Ukrajnának. Gulyás Márton riporter kérdésére Márki-Zay megerősítette: amennyiben a NATO úgy dönt, akkor akár katonai segítséget is (a videón 34:28-tól).

Nézeteiről korábban az ATV műsorában is beszélt Márki-Zay. Akkor azt hangoztatta: bármit megtenne, amit a nemzetközi katonai szövetség elvár. A riporter megkérdezte tőle, ha rajta múlna, adna-e el fegyvereket Ukrajnának? A politikus kijelentette, a NATO-val való együttműködés, a NATO-tagság kell, hogy meghatározza ezt a döntést is. Egy kérdésre megerősítette, amit a NATO tesz, azt kell tennie a magyar kormánynak, a szövetség közös döntéseit kell végrehajtsa Magyarország is.

Tehát, hogyha a NATO úgy dönt, hogy akár fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, akkor természetesen ezt mi is támogatni fogjuk”

– fogalmazott.

Márki-Zay Péter szerint azt a valótlanságot terjesztették, hogy magyar fiatalokat akarnak háborús zónába küldeni, majd hazugságnak nevezte a vele kapcsolatban megjelent sajtóhíreket az orosz nagykövetség előtt megtartott ellenzéki tüntetésen. Arról azonban nem tett említést a hallgatóságának, hogy épp ő volt az, aki a magyar katonák lehetséges háborúba indításáról beszélt.

Egy német lapnak is beszélt a baloldal miniszterelnök-jelöltje a fegyverszállításról

Majd egy német lapnak kijelentette, hogy akár fegyvert is szállítana Ukrajnába.

A fegyverszállításokat is támogatnám, amennyiben a NATO és az EU így döntene. Mindig a közös döntéseket követnénk”
– jelentette ki a der Tagesspiegelnek. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje rendszeresen maga is álhíreket gyárt és terjeszt. Hazudott arról, hogy Magyarország blokkolta volna az uniós szankciókat és elkezdte terjeszteni azt az álhírt, hogy Magyarország katonai géppel fegyvereket küld Ukrajnának, ezzel veszélybe sodorta hazánkat. Hétfőn egy Facebook-bejegyzésben állította azt is, hogy egy Pápán állomásozó magyar katonai repülő szállít Ukrajnába fegyvereket.

Hamar kiderült, ez sem igaz, szavait a nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár gyorsan cáfolta.

Márki-Zay Péter megint hazudott. Magyar katonai repülő nem szállít fegyvereket Ukrajnába” 

– jelentette ki Kovács Zoltán. Megerősítette, magyar területről, magyar területen keresztül, magyar repülőgép nem szállított fegyvereket Ukrajnába. Kovács Zoltán azt is írta, a NATO keretei között három magyar felségjelű gép lát el feladatokat, de nemzetközi legénységgel. Az államtitkár kiemelte, nem engedik, hogy a baloldal Magyarországot belesodorja ebbe a háborúba, és felszólította a baloldalt, hogy fejezze be a felelőtlen nyilatkozatokat.

Márki-Zay nekiment a hazánkba érkező menekülteknek is, oroszbarát fideszes szavazóknak minősítette őket.

Márki-Zay az orosz tankok elől menekülőkről: Nagyon sok kárpátaljai magyar inkább oroszpárti lehetett

„Ne zárjuk ki a lehetőségét, hogy azért nagyon sok kárpátaljai magyar az inkább oroszpárti lehetett, mint ukránpárti ebben a konfliktusban” – fogalmazott a baloldal miniszterelnök-jelöltje. 

A baloldal miniszterelnök-jelöltjének nyilatkozatát elítélte például a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség is, erről az Origo számolt be. A szervezet sajnálatosnak nevezte, hogy egyes pártok az anyaországi és a határon túli magyarok közötti ellentétek szításával kívánnak szavazatokat gyűjteni a közelgő parlamenti választásokon. A KMKSZ ismét arra kérte a magyarországi pártokat, illetve politikai szereplőket, hogy ne kezeljék kampánytémaként a kárpátaljai magyarságot, és megnyilvánulásaikban legyenek tekintettel az ott élők nehéz helyzetére.


 

(Mandiner nyomán)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató