2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Az ukrán vezetés egyeztethetett Márki-Zay stábjával Zelenszkij brüsszeli beszéde előtt

Az információk alapján nem véletlen, hogy az ukrán elnök folyamatosan támadja a magyar miniszterelnököt.

A Magyar Nemzet információi szerint az ukrán külügyminiszter egyeztetett Márki-Zay Péter stábjával Volodimir Zelenszkij brüsszeli beszéde előtt. 

A cikk felidézi, hogy az ukrán külügyminisztériumban visszatetszést keltett Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter március 21-én a külügyminiszteri tanácson, Brüsszelben tett kijelentése, amikor a magyar tárcavezető közölte, hogy Magyarország nem támogatja a repüléstilalmi övezet kialakítását Ukrajna felett, illetve nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnába.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy ezek után Dmitro Kuleba külügyminiszter felhívta a budapesti ukrán nagykövetet Ljubov Nepop-ot és arról érdeklődött, hogy miként lehetne elősegíteni a baloldali ellenzék választási győzelmét. 

A lap nemzetbiztonsági forrásokra hivatkozva azt írja, hogy

Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt stábja és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között meg is történt a kapcsolatfelvétel.

Ezt követően mondta el Zelenszkíj az Európai Tanácsban azt a beszédét, amelyben élesen támadta Orbán Viktor miniszterelnököt. 

A lap ugyanakkor emlékeztet, hogy az ukrán elnök itt még nem fejezte be a magyar kormányfő elleni kirohanásait, tegnap a dán parlamenti képviselőknek küldött videóüzenetében bírálta a magyar kormányt. 

A Magyar Nemzet cikke szerint a fentiek tükrében egyáltalán nem meglepő Zelenszkij és Márki-Zay színfalak mögötti együttműködése, kérdés, hogy az ukrán elnök hogyan tudná segíteni a baloldal kormányfő-jelöltjét. Ennek egyik formája lehet ez a retorikai hadviselés és nyomásgyakorlást, amely az ET ülésén elmondott felszólalással kezdődött. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató