2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

„Nagyon sajnálom Márki-Zay Pétert” – Beer Miklós püspök a választásról

„Nem mondom, hogy örülök, nem mondom, hogy nem örülök, tudomásul veszem” – értékelte Beer Miklós nyugalmazott püspök a választási eredményeket. Mint mondja, reméli, hogy elfelejthetjük „ezt az egymást sértegető, bántó, sebeket okozó időszakot”.

A Mandiner készített interjút Beer Miklóssal.

Mi történt a választáson?

Az egész választási kampányidőszak nagy tanulsága számomra, hogy nagyon beteg a társadalmunk. Mélységesen elszomorít a kampány alatt kialakult borzasztó közbeszéd. Hála Istennek túl vagyunk rajta. Pál apostol nyomán azt szoktam mondani, hogy

felejtem, ami mögöttem

Úgy szeretném, ha elfelejtenénk ezt az egymást sértegető, bántó, sebeket okozó időszakot. Túl vagyunk rajta, nézünk az előttünk lévő feladatokra.  

Meglepte az eredmény?

Tulajdonképpen nem lepett meg, számítottam rá.

Hogyan értékeli?

Nem mondom, hogy örülök, nem mondom, hogy nem örülök,

tudomásul veszem.


Ehhez a helyzethez kell alkalmazkodni. Most kezdődne a nagy feladatunk, nemcsak a politikusoknak, hanem mindannyiunknak, hogy gyógyítsuk a megsebzettségünket, tanuljuk meg a kulturált párbeszéd gyakorlatát. Ezt nemcsak a politikusoktól várjuk el – annak ellenére sem, hogy ők adnak példát, ahogyan a parlamentbe beszélnek – hanem mindannyiunk felelőssége. Ne bántsuk egymást. Tartsuk tiszteletben egymás véleményét.

Elrontott valamit az ellenzék, hogy ekkora fölénnyel nyert a Fidesz?

Utólag úgy látom, hogy nem volt őszinte a kommunikációjuk. Márki-Zay Pétert nagyon sajnálom, mert felhasználták. Ő meg elhitte, hogy neki feladata van. A maga őszinteségével és rutintalanságával végigcsinálta a kampányt. De végül magára hagyták.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató