2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Washingtonban amiatt aggódnak, hogy kifogyhatnak az ukránok a lőszerből

Különösen tüzérségi lövedékekből nagy a hiány.

Egy amerikai tisztviselő szerint egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy még több lőszert – és különösen tüzérségi muníciót – kell gyorsabban eljuttatni az ukrán erőkhöz, mivel az oroszok elleni kemény harcok az elkövetkezendő napokban veszik kezdetüket – írja a CNN.

Bár az Egyesült Államok 18 darab 155 mm-es tarackot és 40 000 tüzérségi lövedéket szállít Ukrajnának a Joe Biden elnök kormánya által a héten bejelentett új biztonsági segítségnyújtás részeként, még ez a mennyiség is napokon belül elfogyhat, ami felveti annak a lehetőségét, hogy az ukrán erők kifogyhatnak a lőszerből. A korábbi súlyos harcok során az ukrán csapatok volt, hogy egy nap alatt több ezer tüzérségi lövedéket is kilőttek – jegyezte meg a tisztviselő. Az Egyesült Államok úgy véli, hogy az oroszok valószínűsíthető célja fegyvereket és csapatokat vezényelni Kelet-Ukrajnába, majd bekeríteni az ott állomásozó ukrán erőket – mondta.
 
Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Mark Milley tábornok, vezérkari főnök napi telefonbeszélgetéseket folytatnak a térségbeli kollégáikkal és arra ösztönözik őket, hogy minél több fegyvert és utánpótlást, minél gyorsabban szállítsanak Ukrajnába.

A hét elején a Pentagon vendégül látta a hadsereg nyolc legnagyobb szerződéses partnervállalatának vezérigazgatóit, hogy kitalálják, hogyan lehetne gyorsabban felfegyverezni Ukrajnát. A Kathleen Hicks védelmi miniszterhelyettes által vezetett kerekasztal-beszélgetés középpontjában a Pentagon azon célkitűzései álltak, hogy Ukrajnának továbbra is szállítsanak fegyvereket, ugyanakkor képesek legyenek fenntartani az amerikai erők készenlétét és támogatni a szövetségesek védelmét.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató