2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Az ukránok szerint felsőbb parancsra adták fel az Azovsztalt

„A legfelsőbb katonai parancsnokság utasította az Azovstalban állomásozó egységek parancsnokait, hogy mentsék meg a személyzet életét” – mondták.

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a hónapok óta tartó bombázások után azon dolgozik, hogy az összes megmaradt katonát evakuálja az acélműből, mivel befejezi az üzem védelmét.

„A »Mariupol helyőrség« teljesítette harci feladatát” – áll az ukrán fegyveres erők vezérkarának közleményében. „A legfelsőbb katonai parancsnokság utasította az Azovstalban állomásozó egységek parancsnokait, hogy mentsék meg a személyzet életét” – tette hozzá.



A feltételezések szerint mintegy 600 katona tartózkodott az acélműben, de nem világos, hogy pontosan hányan maradtak.

„Reméljük, hogy sikerül megmenteni a srácok életét” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kora reggeli beszédében. „Vannak közöttük súlyosan sebesültek. Ellátásban részesülnek. Ukrajnának élve kellenek az ukrán hősök”.

Az oroszok nem adnák vissza őket az ukránoknak

Az orosz védelmi minisztérium ki is adott egy közleményt, miszerint megkezdődött az „Azov ezred nacionalistái és az ukrán katonák kapitulációja a mariupoli Azovstal acélművekben”. Aki orvosi ellátásra szorult, azt a szeparatisták által ellenőrzött Novoazovszk kórházába küldték.

A minisztérium azt ígérte, hogy hamarosan sor kerülhet a fogolycserére, de kedden az orosz törvényhozás alsóháza, a Duma arra szólította fel a képviselőket, hogy egy tervezettek tiltsák meg az Azovstalból kihozott katonák átadását. „A náci bűnözőket nem lehet elcserélni. Ezek háborús bűnösök, és mindent meg kell tennünk, hogy bíróság elé állítsuk őket” - mondta Vjacseszlav Volodin házelnök, aki támogatta az erről szóló javaslatot.

Leonyid Szluckij pedig arra tett javaslatot a Duma külügyi bizottságában, hogy töröljék el a halálbüntetésekre bevezetett moratóriumot, így az Azov ezred tagjait egyből ki tudnák végezni. „Alaposan át kell gondolnunk a helyzetet, és talán élnünk kell ezzel a javaslattal, mert ezeknek az emberi álruhába öltözött fenevadaknak - egyedül erre a névre szolgáltak rá - azt kell kapniuk, amit megérdemelnek" - indokolta a javaslatát Szluckij.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató