2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Brit védelmi miniszter: Oroszország az összeomlás szélén áll

Ukrajna képes kiszorítani Oroszországot a Donyec-medencéből – fejezte ki meggyőződését Ben Wallace brit védelmi miniszter pénteken Kijevben azon a megbeszélésen, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott.

Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint a brit miniszter úgy vélekedett, hogy

Oroszország “az összeomlás szélén áll, legalábbis katonai erejét tekintve”.

Zelenszkij hangsúlyozta: Kijev nagyra értékeli, hogy Nagy-Britannia vezető szerepet tölt be Ukrajna támogatásában fegyverekkel, pénzügyi eszközökkel és szankciókkal.

“NAGYRA ÉRTÉKELJÜK AZ IGAZÁN VALÓDI, KÖZÖS MUNKÁT, AMIKOR A SZAVAKAT ÁLLANDÓAN TETTEK KÖVETIK. ÁLTALÁBAN VÉVE HÁLÁS VAGYOK NAGY-BRITANNIÁNAK, A KORMÁNYNAK, A MINISZTERELNÖKNEK. GYAKRAN BESZÉLEK BORIS JOHNSONNAL, ÉS TUDOM, HOGY MINISZTERI SZINTEN IS IGEN SZOROS KAPCSOLAT VAN” – FOGALMAZOTT AZ UKRÁN ELNÖK.

Wallace még hétfőn bejelentette, hogy Nagy-Britannia is szállít az eddigieknél nagyobb hatótávolságú rakétarendszereket Ukrajnának az orosz háborúval szembeni védelem erősítésére. Közölte, hogy London M270 típusú rakéta-sorozatvetőket ad át az ukrán fegyveres erőknek, ugyanazokkal a szigorú feltételekkel, amelyekkel az Egyesült Államok is kilátásba helyezte hasonló képességű, M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) típusú rakétarendszerek szállítását. A brit védelmi tárca ismertetése szerint az M270 rakéta-sorozatvetők percenként tizenkét rakéta kilövésére alkalmasak. E precíziós vezérlésű rakéták hatótávolsága 80 kilométer, amely messze meghaladja az ukrán fegyveres erők által jelenleg birtokolt rakétaeszközök kapacitásait.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató