2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Három ügyben is beperelte Magyarországot az Európai Bizottság

Több, Magyarországot érintő kötelezettségszegési eljárás kapcsán hozott döntést az Európai Bizottság. Az ügyek egy része a bíróságon folytatódik, a kettős üzemanyag-árak és a gabonakiviteli tilalom miatt pedig megkezdődik a jogsértési eljárás, írja a HVG.

Az Európai Bizottság már 2021 végén kilátásba helyezte a pereket, amennyiben nem kap megfelelő magyarázatot a magyar kormánytól, és felszólította a kormányt, hogy tartsa be az elektronikus hírközlésre, a diszkriminációra és az e-kereskedelemre vonatkozó uniós szabályokat. Az előzményekről korábban itt írtunk részletesen.

A gyermekvédelmi törvény módosításai miatt tavaly megindított eljárás során nem sikerült a Bizottság számára elfogadható magyarázatokat adni a magyar hatóságoknak, ezért a brüsszeli testület pert indított az Európai Bíróságon.

Ugyancsak beperelte Magyarországot a Bizottság a Meseország mindenki című mesekönyv miatt, mert arra a hatóságok megkülönböztető megjegyzés feltüntetését írták elő.

A Klubrádió frekvenciáról való megfosztása kapcsán is az uniós bíróságon kell számot adnia Magyarországnak.

Ezen túlmenően a Bizottság megindította a kötelezettségszegési eljárást a gabonaexport-korlátozásokról szóló magyar szabályozás, illetve a kettős üzemanyagár bevezetése miatt.

További négy eljárás szintén megindult, elsősorban azért mert a magyar kormány nem ültette át a vonatkozó uniós jogot a hazai gyakorlatba.

A kormány 2021 november végén levélben még arra kérte az Európai Bizottságot, függesszen fel több eljárását is Magyarországgal szemben – erre a brüsszeli testület annyit reagált, hogy az eljárások lezárására „az egyetlen lehetőség az, ha annak az alapját jelentő ügy megoldódik”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató