2024. május 08. - Mihály
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Peking figyelmezteti az Egyesült Államokat, hogy Kína elleni harcának nem lesz jó vége

 Nem lesz jó vége a több mint 1,4 milliárd kínai elleni amerikai harcnak – mondta Wang Yi kínai külügyminiszter a helyi médiának adott interjújában, amelynek szövegét pénteken tette közzé az ország külügyminisztériuma.



"Nancy Pelosi Tajvanon, Kínában járt, politikai provokációt szervezett, és feszültséget keltett a Tajvani-szorosban. <...> Kötelezettségeiket megszegték és ez a szándékos provokáció a tajvani kérdésben csak még jobban alááshatja az Egyesült Államok hitelességét. A több mint 1,4 milliárd kínai elleni küzdelem semmi esetre sem fog jó véget érni”

– mondta Wang Yi.

Ésszerűnek, racionálisnak, szükségesnek és helyénvalónak nevezte Kína válaszát egy ilyen magas rangú amerikai politikus tajvani látogatására.

"A Tajvani-szorosban uralkodó status quót nem Kína változtatja meg, hanem az Egyesült Államok, amely Tajvan segítségével próbálja uralni Kínát, valamint a sziget megvalósíthatatlan hatóságai, akik az Egyesült Államokra támaszkodnak törekvéseikben. a függetlenségért” – hangsúlyozta a miniszter.

A diplomata kifejtette, hogy a pekingi ellenintézkedések a Tajvani-szoros békéjének és a regionális stabilitás fenntartását célozzák. Arra is rámutatott, hogy a belügyekbe való be nem avatkozás elve az államközi kapcsolatok "aranyszabálya".

"A Kína által hozott intézkedések a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáit is betartják, védik a nemzetközi igazságosságot és a pártatlanságot"

- mondta Wang Yi.

Nancy Pelosi augusztus elején járt a régióban. Newt Gingrich óta 1997 óta az első látogatása volt amerikai politikusnak Tajvanon. A szigetet tartományának tekintő Kína az amerikai hatóságok lépésére arra figyelmeztetett, hogy határozott lépéseket tesz az állami szuverenitás és a területi integritás védelme érdekében.
 
A látogatásra válaszul Peking bejelentette a hadgyakorlatok megkezdését, valamint szankciókat vezetett be két tajvani alapítvánnyal, magával Pelosival és közeli hozzátartozóival szemben, felfüggesztette a Washingtonnal folytatott tárgyalásokat a klímaváltozásról, az illegális bevándorlók szülőföldjükre való visszatéréséről szóló együttműködésről, a büntetőjogi segítségnyújtásról, a transznacionális bűnözés elleni küzdelemről, a kábítószer-ellenőrzési együttműködésről, valamint a védelmi osztályokon keresztüli kommunikációról.

Ezenkívül Kína felfüggesztette a természetes homok exportját Tajvanra, valamint a citrusfélék és egyes haltermékek importját a szigetről. A kínai külügyminisztérium Washingtont és Tajpejt tette felelőssé a Peking által több hónapig ellenzett látogatás minden negatív következményéért.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató