2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

A WADA vezető vizsgálóbiztosa igazságtalannak tartja az orosz sportolók eltiltását

Az orosz csapatok és sportolók nem várt helyről kaptak támogatást a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kanadai főnyomozójának személyében, aki szerint igazságtalanul bántak velük, amikor több sportági szövetség eltiltást szabott ki rájuk.



Richard McLaren jogászprofesszor, aki a WADA-nak dolgozott a 2014-es szocsi téli olimpián történt állítólagos orosz államilag támogatott doppingolás ügyében, amelyet Moszkva tagad.

Mivel azonban az orosz csapatokat és sportolókat számos sportágból eltiltották, miután a sportági szövetségek tavasszal követték a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlását, McLaren a Sportschau.de német sporthonlapnak azt mondta, hogy “nem igazságos, ahogyan bánnak velük”.

“NEM A SPORTOLÓK KEZDTÉK EZT A KONFLIKTUST, ÉS NEM FELELŐSEK ANNAK LEFOLYÁSÁÉRT” – MONDTA AZ ELTILTÁS ALAPJÁUL SZOLGÁLÓ UKRAJNAI KATONAI MŰVELETRE UTALVA.

“Ez két jó ok arra, hogy újra részt vehessenek [a sportban]” – mutatott rá.

Amíg azonban Oroszország nem teszi le a fegyvert, addig McLaren nem gondolja, hogy az orosz sportolók és csapatok visszakerülhetnek a mezőnybe.

“Amíg a konfliktus tart, a nemzetközi sportközösség nem fogja megváltoztatni a meghozott döntését” – jósolta, miközben arra is számít, hogy néhány orosz szakág a Sportdöntőbíróság (CAS) felé veszi az irányt, hogy bírósági eljárást kezdeményezzen a versenyzési joguk miatt.

“Amennyiben a CAS a sportolók javára döntene, a szövetségek kénytelenek lennének újra versenyezni engedni őket” – hangsúlyozta McLaren, majd azzal zárta mondandóját, hogy “teljesen nyitott”, hogy a svájci székhelyű hatóság bírája az orosz fél vagy a szövetség javára dönt-e, amely tiltólistára tette őket.

Az elmúlt olimpiákon Oroszországnak semleges státuszban kellett szerepelnie, mivel az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) semleges státuszban volt, de az orosz csapatok és sportolók olyan szervek által elrendelt tiltásai miatt, mint például az atlétikai világszervezet, megakadályozhatják, hogy bármilyen formában részt vegyenek a 2024-es párizsi játékokon.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató