2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Brutális a hőmérsékletkülönbség az ország két széle között

Délután fél egy körül 18 fokra nőtt a hőmérsékletkülönbség az Alpokalja és Bács-Kiskun megye között, ami kivételesen nagy értéknek számít – derül ki az Időkép posztjából. Az ország nyugati felét elérte már az Adria felől jövő hideghullám, míg a keleti régiókban tombol a hőség.

A nyugatról jövő hűvös levegő néhol jégesővel súlyosbított záporokkal érkezik az országba, a Dunántúl számos pontján most is szakad az eső. A viharos, csapadékos idő valószínűleg napokig velünk fog maradni.

A most jövő esős időszak remélhetőleg véget vet a több hónapja tartó páratlanul aszályos időnek.

Pár óra és elszabadul a pokol a Balatonnál

100 km/h-t meghaladó szél, helyenként jégeső, illetve felhőszakadás várható a Balatonon az esti óráktól – mondta el Horváth Ákos, a Siófoki Obszervatórium vezetője a HírBalatonnak.
A tóra lecsapó viharos szél hatására a víz “porzani” kezd, ami komoly veszélyt jelenthet a vízben tartózkodókra nézve – figyelmeztetett a meteorológus.

Egy-egy területen, ahol különösen intenzív lesz a csapadékhullás, villámárvizek kialakulására is számítani lehet, mivel a kiszáradt növényzet nem tudja megfogni a lezúduló csapadékot.
A forró afrikai eredetű légtömegek hatására pénteken még 36-37 fokig emelkedik a léghőmérséklet, azonban az esti viharral várhatóan véget ér az idei év negyedik hőhulláma. „A Balatonon érdemes fokozottan figyelni a viharjelző rendszert, pénteken a késő délután kiadásra kerülő másodfokú jelzés erős viharra fog figyelmeztetni” – hívta fel a figyelmet a meteorológus.

A szombatról szólva elmondta, délutántól kevésbé várható csapadék, a hőmérséklet-maximum már csak 26 fok körül alakul, és van rá esély, hogy a tűzijátékokat is megtarthatják az üdülőrégióban. Vasárnap délutántól ismét lehet számítani csapadékra a térségben – tette hozzá.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató