2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Zelenszkij atomháborút követelt, majd gyorsan letagadták

Volodimir Zelenszkij október hatodikai, NATO-val kapcsolatos beszédében fogalmazott úgy, hogy a szövetség szerepe szerinte az, hogy megakadályozza Oroszországot a nukleáris fegyverek használatában.

Ebben a beszédben azt is kijelentette, hogy „megelőző csapásokkal” kellene ettől elijeszteni Oroszországot. Most többen is megszólaltak a környezetében, hogy kimosdassák a Nyugat hősét ebből a roppant kellemetlen, gyakorlatilag atomháborút követelő szövegéből.

Erre válaszul több vezető orosz tisztségviselő is reagált a Kyiv Independent szerint, többek között Maria Zaharova külügyi szóvivő és Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is azzal vádolta meg Zelenszkijt, hogy atomháborúval fenyeget. Dimitrij Medvegyev korábbi elnök, a Biztonsági Tanács elnökhelyettese úgy reagált Zelenszkij kijelentésére, hogy

„esetleg egy megelőző koponyaműtétre lenne szüksége ennek az idiótának”.

Az ukrán elnök szóvivője, Szerhij Nyikiforov próbálta kimagyarázni főnöke elszabadult száját, és azzal az a magyarázat született meg, miszerint Zelenszkij csak arról beszélt, hogy „megelőző szankciókra” lett volna szükség az orosz invázió előtt, és azt mondta, Ukrajna sosem bocsátkozna atomháborúba. Zelenszkij tanácsadója, Mihajlo Podoljak szerint az ukrán elnök csak arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszország atomcsapással fenyeget, az ominózus mondatával pedig voltaképpen csak szigorúbb szankciókat követelt és több katonai segítséget kért.

 
Íme Zelenszkij szó szerinti mondandója:

„Mit kéne tennie a NATO-nak? Meg kéne semmisítenie Oroszország lehetőségét atomfegyver bevetésére. (…) Megelőző csapásokra van szükség, hogy megtudják, mi fog történni velük, ha atombombát használnak.”

Mindenkinek a belátására bízzuk, hogy ez a szöveg szigorúbb szankciókat sürget, előzetes szankciók elmulasztott lehetőségén búsong, vagy esetleg megelőző atomcsapást követel.

 

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató