2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Brit történész: amit Orbán Viktor és a magyar kormány művel, az felháborító és undorító

Timothy Garton Ash szerint Putyin azt gondolja, hogy háborúban áll Európával.

Timothy Garton Ash az Oxfordi Egyetem történész professzora fél éven belül másodszor jár Budapesten, ezúttal a Szólásszabadság című könyvének magyar kiadása alkalmából. A történésszel a 444 készített hosszabb interjút, amelynek központi témája a háború és annak európai politikai hatásai voltak. 

Timothy Garton Ash szerint nincsenek arra utaló jelek, hogy a háború egyhamar véget érne, a legnagyobb veszélyként a gazdasági összeomlást nevezte meg. Kifejtette: az ukrán gazdaság rettenetes állapotban van, „Putyin most már a civil infrastruktúrát, az energiaellátást és termelést vette célba. 13 millió ember vagy elhagyta az országot vagy az országon belül volt kénytelen elhagyni az otthonát.”

A szakértő szerint havonta 5 milliárd dollárra lenne szükség, hogy ne omoljon össze a költségvetés, ezt az összeget pedig nem kapja meg, az EU-tól semmiképp.

„Amit a magyar kormány művel, az felháborító és undorító”

A magyar kormány szerepével kapcsolatban kifejtette: amit Orbán Viktor és a magyar kormány művel, az felháborító és undorító.

„Hogy egy ország ennyire ne legyen lojális, miközben Oroszország ilyen szint háborús terrornak teszi ki Ukrajnát, hogy egy európai kormányfő ilyen nyíltan támadja azt a stratégiát, amiben az egész EU és Nyugat egyetért, ez teljességgel sokkoló számomra” –fogalmazott. 

A professzor szerint nem a szankciók okozzák a gazdasági válságot Európában, hanem Vlagyimir Putyin háborúja okoz válságot, a koronavírus-járvány hatásai mellett. 

„Őszintén szólva én azt gondolom, hogy ha már a háború elején sikerült volna elfogadni egy sokkal nagyobb szankciós csomagot, meg tudtuk volna állítani a háborút. Én a teljes olaj- és gázembargó bevezetését sürgettem, ami persze komoly nehézségekkel járt volna” – fejtette ki.

Európa háborúban áll

Arra a kérdésre, hogy Európa háborúban áll-e azt válaszolta: „Igen, egyértelműen. Nagyon fontos kimondanunk, hogy bár nem gondolnánk, hogy háborúban állunk Oroszországgal, Putyin azt gondolja, hogy háborúban áll Európával.”

A történész kifejtette: a NATO hadiiparával szemben harcol Ukrajnával, de Putyin azt is azt gondolja, hogy a mi társadalmunkkal, a mi politikai rendszerünkkel is harcban áll, ezért megpróbálja gyengíteni azt, keresi a gyenge pontokat.

Timothy Garton Ash szerint az orosz elnök nem ismer határokat, és minél inkább sarokba szorítva érzi magát, annál inkább támadni fog – fogalmazott a professzor.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató