2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Bajban van a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a fővárostól várnak segítséget

A rezsi 300 millióval nő, csökkentett nyitva tartás és 20 fok jöhet a könyvtárban.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, rezsiköltségei – az igazgató számításai szerint – jövőre háromszorozódnak, az eddigi alig 140 millió forintról körülbelül 450 millióra forintra emelkednek majd – írja a G7. Eddig 5 százalékot tettek ki a teljes évi költségvetésből a közüzemi díjak, jövőre ez 10 százalék fölé ugorhat. A könyvtárnak vannak saját bevételei, de túlnyomó többségében a főváros biztosítja a forrást a működéshez.

Sok múlik tehát azon, hogy a Fővárosi Közgyűlés a könyvtár jövő évi támogatásának megállapításakor biztosítani tudja-e a működés feltételeit, képes-e a rezsiköltség-emelkedéssel arányosan növelni az éves fenntartói támogatást.

Fodor Péter főigazgató elárulta: amennyiben nem sikerült arányosan növelni a fenntartási támogatást, akkor a könyvtárhálózat kénytelen lesz korlátozni a szolgáltatást, „amitől nem lesz boldog mindenki”. Ez a gyakorlatban csökkentett nyitvatartást jelent az esti órákban és zárva tartást szombaton. Elmondta azt is: télre 20 fokban állapították meg a terek hőmérsékletét. Az igazgató szerint 18 fokban nem lehet ülőmunkát végezni több órán át, ugyanakkor egy fok különbség havonta akár százezres nagyságrendű különbséget okoz a kiadásokban.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató