2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

"Fehér ember, takarodj a városomból, ez a város az otthonunk" - A francia politikus a "fordított rasszizmus" térnyeréséről beszélt

Franciaországban egyre több a fehér lakossággal szembeni rasszizmus, amelyet a nem őslakosok közös ellenségükké tettek - mondta Céline Pina, a Vive la République iszlámellenes mozgalom vezetője az Atlanticónak.

A kiadvány riportere beszámolt egy esetről, amikor Muro alpolgármestere, Boris Venon egy migráns szájából a

"fehér ember, takarodj a városomból, ez a város az otthonunk"

mondatot és halálos fenyegetést hallott.

Celine Pina erre azt mondta, hogy a fehérek elleni rasszizmus problémája az ország "nehéz" negyedeiben nem új keletű.

"A támadások áldozatai nagyon gyakran fehér gyerekek, akiket az osztálytársaik egy kalap alá vesznek, hogy őslakos franciáknak tekintsék őket, és "kiváltságos fattyúként", "elnyomóként" és "gazdagként" kezeljék őket" - mondta.

Pina hozzátette, hogy a rasszizmus a zaklatásban, a fizikai erőszakban és a bántalmazásban nyilvánul meg, és a bőrszín az ok.

"Elemi rasszizmusról beszélünk a legtisztább formában"

- hangsúlyozta a politikus.

Elmondta, hogy a fehér emberekkel szembeni rasszizmusról szóló beszédet a hatóságok gyakran elutasítják, és úgy tekintik, mintha a feketékkel szembeni megkülönböztetést próbálnák igazolni.

"Ez csak egy félreértés: ki kell mondani, hogy ha valaki gyűlöletről ír, mert világosabb a bőrszíne, akkor rasszista" - tette hozzá Pina.

Azt mondta: az az állítás, hogy a fehér emberek a forrásai az olyan gonoszságoknak, mint a rasszizmus, a rabszolgaság, az egyenlőtlenség, a gyarmatosítás, ürügyet szolgáltat arra, hogy gyűlöljék önmagukat. A gyűlöletkeltés célja lényegében az, hogy megfossza egy csoportot meglévő pozíciójától, hatalmától, a "táplálékláncban" elfoglalt helyétől.

"Ebben a logikában a "másik" mindig ellenség, és a fehérek könnyen válhatnak a teljesen ellenőrizetlen faji gyűlölet áldozatává"

- magyarázta.

A politikus felháborodott azon, hogy a hatóságok azzal az ürüggyel igazolják az ilyen erőszakot, hogy az a történelmi igazságtalanságra adott válasz. Ugyanakkor az őslakosok diszkriminációját azzal az indokkal tagadják, hogy a fehérek állítólag továbbra is kiváltságos csoportot alkotnak. Pina az osztálykvóták helyett a faji kvótákat bírálta: a szegény fehérek gyermekeit megfosztották a társadalmi felemelkedéstől.

Hangsúlyozta, hogy ez a helyzet az egész nyugati civilizációt fenyegeti: a fehér embereket bűntudattal oktrojálják a múlt miatt, míg a nem őslakosok az őket befogadó társadalom elpusztítására törekszenek.

"Ez a helyzet azért veszélyes, mert reménytelen. Törekedhetünk a társadalmi egyenlőtlenségek leküzdésére vagy csökkentésére a jobb oktatás és a tisztességes bérek révén. De a faji hovatartozás olyan sors, amelyet nem lehet legyőzni" - folytatta.

Pina végezetül hozzátette, hogy az egyetemes egyenlőség és az emberi jogok nem valósíthatók meg, ha a faji hovatartozás határozza meg a szövetségeseket és az ellenségeket.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató