2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Lebuktak az ukránok: videófelvétel került nyilvánosságra, amelyen az atomerőművet ágyúzzák

A csecsenföldi vezető Ramzan Kadirov közzétett egy videót a Telegramon a zaporizzsjai atomerőmű ukrán csapatok általi ágyúzásáról - írja a RIA Novosztyi.

Ramzan Kadirov csecsen vezető Telegram-csatornáján közzétett felvételeket a Zaporizzsjai atomerőmű újabb, ukrán csapatok által végrehajtott bombázásáról.

"Akkor, amikor minden nemzetközi szervezet az Oroszország által állítólagosan jelentkező nukleáris fenyegetésről trombitál, ukrán harcosok szabadon csapást mérnek Európa legnagyobb atomerőművére. <...> Anzor Bisaev, a csecsenföldi Rosgvardia OMON Akhmat parancsnoka videofelvételt küldött az ukrán fegyveres erők újabb ágyúzásáról az üzemnek"

- írta.

Kadirov megjegyezte, hogy a zaporizzsjai atomerőműre az utóbbi időben fokozott figyelmet fordítanak mindenféle atomenergia-szakértők, akik egyetértenek abban, hogy egy baleset az erőműben nagyszabású következményekkel járna, elsősorban Európában.

"Akkor miért folytatódnak a támadások? A nukleáris fenyegetés nem Oroszországtól származik, hanem éppen a kijevi bűnöző rezsimtől, amely nap mint nap kiadja ezeket a parancsokat"

- zárta a csecsen vezető.



A zaporizzsjai atomerőmű a blokkok számát és a beépített kapacitást tekintve Európa legnagyobb atomerőműve. Március óta az orosz hadsereg védelme alatt áll. Mint az orosz külügyminisztérium hangsúlyozta, erre azért van szükség, hogy elkerüljék a nukleáris és radioaktív anyagok kiszivárgását. Eközben az ukrán csapatok rendszeresen lövik az üzemet és a szomszédos Energodar várost is.

A héten a Nemzetközi AtomenergiaiÜgynökség kormányzótanácsa határozatot fogadott el, amelyben felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a zaporizzsjai atomerőműről, és mondjon le "megalapozatlan követeléseiről".

A dokumentumot a 35 országból 24 hagyta jóvá, Oroszország és Kína ellene szavazott. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint a Kormányzótanács megközelítései nem tükrözik a valóságot. A Duma külügyi bizottságának vezetője, Leonyid Szluckij a maga részéről megvalósíthatatlannak nevezte az állásfoglalást, mivel az atomerőmű Oroszország területén található, és már az energiarendszer részévé vált.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató