2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Európa legnagyobb szárazföldi hadseregét építik szép csendben a lengyelek

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök közölte: „a lengyel hadseregnek olyan erősnek kell lennie, hogy harcolnia se kelljen az ereje miatt”.

Ahogy arról a Politico új cikke beszámol: Lengyelország a kontinens egyik legnagyobb hadseregét építi most évről évre.

„Olyan erősnek kell lennie, hogy harcolnia se kelljen”

A múlt héten egy lengyel földbe csapódott, az eddigi értékelések szerint nagy valószínűséggel ukrán rakéta híre borzolta a kedélyeket Európa-szerte. Az idén kitört orosz-ukrán háborúban teljes mellszélességgel Ukrajna mellé álló Lengyelország régóta nagy ütemben fejleszti hadseregét, és az idei évben még magasabb fokozatba kapcsolt.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a minap arról beszélt:

A lengyel hadseregnek olyan erősnek kell lennie, hogy harcolnia se kelljen az ereje miatt”.

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter nyáron azt jelentette ki: hazájának a kontinens legerősebb szárazföldi haderejét kell felépítenie.

A lengyelek 300 ezer katonát akarnak hadrendbe állítani

A lengyeleken ezen az úton is haladnak: már most több tankja és légvédelmi fegyvere van, mint Németországnak. 2035-re a lengyelek 300 ezer katonát akarnak hadrendbe állítani, szemben a németek 170 ezres haderejével. Lengyelország közel ötmilliárd dolláros üzletet kötött idén tavasszal az amerikaiakkal, 250 Abrams tank beszerzésére, amivel az Ukrajnának adott 240 szovjet eredetű tankot pótolnák ki.

A lengyel légierőben amerikai F-16-osok szolgálnak, és 2020-ban állapodott meg Varsó 32 darab F-35-ös vadászgép beszerzéséről.
A lengyelek legújabb partnere a fegyverkezésben pedig Dél-Korea. Több mint tízmilliárd dollár értékben szerződtek az ázsiai országgal, 180 darab K2 Black Panther tank, 200 darab K9 Thunder önjáró löveg, 48 darab FA-50  könnyű harci repülőgép és 218 darab Chunmoo rakéta-sorozatvető beszerzésére.

Dél-Koreától hosszú távon összesen ezer K2 tankot és hatszáz K9 önjáró löveget szerezne be Lengyelország.
A Politico szerint nincs másik olyan nyugati ország, amely jelenleg ekkora léptékű fegyverkezésbe fogott volna.

Harckocsik számát illetően is vezető szerepe lesz a lengyeleknek

Mint lapunk korábbi cikkében írtuk: a már meglévő eszközök mellé rendszeresíteni kívánt dél-koreai, de nagyrészt helyben gyártott harckocsival összesen 1200 körüli harckocsi lesz rendszerben Lengyelországban, ami megfelel az Európai Unió összes többi állama által rendszerben tartott harckocsik számának. Az összesen 680 önjáró löveg ereje pedig meg is haladja azt.

A lengyel fegyveres erők presztízse a folyamatos, valósnak érzékelt és történelmi alapokon nyugvó orosz fenyegetettség miatt magas. Ezt jól mutatja, hogy az 1981-es gazdasági összeomlás óta rendkívül fegyelmezett pénzügyi politikát folytató kormányzatok is folyamatosan 2% fölött vagy a környékén tartották a védelmi költségvetést, amelyet 2022-ben 5 százalékra emeltek.

Az ambiciózus haderőfejlesztés részeként számos megrendelt fegyverrendszer még nem állt rendszerbe, megvalósulásuk a 2020-as évek végére, a következő évtized elejére várható. Az összes megrendelt eszközzel Lengyelország nemcsak a régió, hanem Európa egyik legnagyobb haderejével fog rendelkezni.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató