2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Görög sztárügyvéd vette védelmébe a tolvaj, roma fiatalra lővő rendőrt

Alexis Kougias, a görög büntetőjogász, ügyvéd támadásba lendült a meglőtt 16 éves roma fiú apjának fenyegetései után.

Mint ismert, az elmúlt napokban egy durva incidens borzolta a kedélyeket Görögországban. Egy benzinkúton fizetés nélkül távozó roma fiatalt intézkedés közben meglőtt egy görög rendőr. Az incidens után elszabadult a pokol, cigány származású férfiak vonultak az utcára, zavargások törtek ki, majd nem sokkal később fegyverek is előkerültek. Odáig fajult a szituáció, hogy rendőröket támadtak meg a roma kisebbség tagjai.

A "vétkes rendőr" sorsa a jövő héten dőlhet el, előzetes letartóztatásáról dönthetnek, miközben a cigányság szó szerint tombolásba kezdett.

Ekkor jött a képbe Kougias, az ország egyik legismertebb ügyvéde. Nem hagyta, hogy George Floyd ügy kerekedjen a hazájában és védelmébe vette az intézkedő rendőrt.

Az ismert büntetőjogász, Alexis Kougias részletesen beszélt annak a 16 éves roma fiúnak az ügyéről, akit egy rendőr lelőtt. Válaszolt a 16 éves fiú apjának is, aki megfenyegette a "vétkes rendőrt", mondván hogy "ugyanazzal az érmével fog fizetni".

Megjegyezte, hogy bár reméli, hogy a 16 éves fiú hamarosan meggyógyul, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy

kétrendbeli, sorozatban elkövetett - és szándékos - emberölés kísérlete miatt emeltek vádat,

(mivel menekülés közben megpróbálta elgázolni a rendőröket) míg védencének az esetlegesen szándékos emberölés bűntettével kell szembenéznie.

Kiemelt egy sor más bűncselekményt is -

beleértve az engedély (jogosítvány) nélküli vezetés, valamint magát a benzin lopását.

De itt még nem ért véget a történet:

Alexis Kougias büntetőjogi felelősségre vonást követel a 16 éves fiú apja ellen is. Mint kifejtette, létezik az a bűncselekmény, hogy kiskorú veszélyeztetése. Hangsúlyozta továbbá, hogy az apa ellen büntetőeljárás indul, mivel a rendőr gyermekeit fenyegette meg, miközben megemlítette, hogy büntetett előéletű emberről van szó, akit korábban más bűncselekményért már elítéltek.

A 16 éves roma fiú egyik rendőr által történt lelövésével kapcsolatosan Alexis Kougias elmondta:

"Elfelejtünk egy precedenst. Mindenki egy kiskorúról beszél. Ebben az üldözésben nem volt "kiskorú".

A motorosjárőröknek arról volt a tudomása, hogy egy meghatározhatatlan korú és bőrszínű állampolgár jogellenes cselekményt követett el, benzint lopott." - ecsetelte az büntetőjogász.

"Megtalálják az autót, megközelítik, elkezdik használni a fényszórókat és a hangjelzőket, hogy jelezzék, üldözés folyik. Megelőzik ezt az autót a piros lámpánál, az egyik motorkerékpár közeledik, a másik motorkerékpár, amelyen az ügyfelem ült, biztonságos távolságot tart, és figyelmeztetik, azt mondják nekik, hogy álljanak meg, hogy ellenőrizhessék" - tette hozzá a büntetőjogász a MEGA-val beszélgetve.

A vádlott rendőr ellen az ügyész, Kyriaki Kliaba emelt vádat emberölés kísérlete miatt (esetlegesen szándékos emberölés) miatt.

"Az ügyfelem lelepleződött"

Alexis Kougias azt mondta: "Szeretném felháborodásomat kifejezni, mert az ügyirat egy része kiszivárgott, méghozzá szelektíven, mert az ügyirat legérdekesebb részét, a vádlott szóbeli bocsánatkérését nem hozták nyilvánosságra."

"Valóban van egy eljárás, amelyet egy rendőrnek követnie kell, amikor üldöz valakit. Amikor ez a folyamat befejeződik, és miután az üldözött személyt hallhatóan vagy zseblámpával és hanggal figyelmeztették. Ezt követően jogában áll figyelmeztető lövések leadásával használni a fegyverét, vagy ezt követően olyan helyen találja el - ha gyalogosan jár - az üldözöttet, hogy "kisebb kárt" okoz, de ha úgy érzékeli, hogy a rendőr egyik kollégája, vagy egy állampolgár élete veszélyben van, akkor minden következmény nélkül használhatja a fegyverét, és kiolthatja az életét" - tette hozzá.

"A sötétített ablakú autó vezetője megtagadja az ellenőrzést, áthajt a piros lámpán, veszélyeztetve a keresztbe haladó autók épségét, és menekülni kezd. Követik, ahogy közelednek ismét nem áll meg, újabb közlekedési lámpát sért meg. Megsért 3 közlekedési lámpát, és elindul egy olyan területen, ahol nincs közlekedési lámpa, ami a diabatai börtönhöz vezető terület, és csak teherautók mennek ott. A közelben van a roma tábor is egyébként" - jegyezte meg a büntetőjogász.

"Ott ismét megközelítik, és üldözés kezdődik, de ő, kézifékkel, mint egy tapasztalt sofőr a korát meghazudtolva kanyarodni kezd az autóval, megpróbálja elütni a motorkerékpáros rendőrt. Harmadszorra és a vasúti sínek közelében az üldöző ismét ugyanazt a műveletet hajtja végre" - tette hozzá.

A 16 éves roma fiú apjának kijelentéseiről kérdezve azt mondta, hogy olyan személyről van szó, aki nem ismeretlen az igazságszolgáltatás számára, "háromoldalas büntetett előélete van".

Ügyészi beavatkozás a romák megtorlással való fenyegetése után

Az ismertté vált információk szerint ügyészi utasításra két előzetes vizsgálatot folytatnak, egyrészt a roma közösség tagjainak az elmúlt 24 órában napvilágot látott, megtorlással és megtorló cselekményekkel fenyegető vagy megtorlásra felszólító nyilatkozatai miatt, másrészt az ügyiratban szereplő anyagok "kiszivárogtatása" miatt.

Az első vizsgálatot az Állambiztonsági Szolgálat folytatja le, a fenyegetés és a bűncselekmény elkövetésére való felbujtás bűncselekménye miatt, míg a másodikat a Biztonsági Testület Belső Ügyek Szolgálata folytatja le az igazságügyi titoktartás megsértésének bűncselekménye miatt.

Emlékeztetnek arra, hogy a vádlott rendőr házi őrizetben van, miután az ügyész és a nyomozók között nézeteltérés alakult ki arról, hogy előzetes letartóztatásba helyezzék-e vagy sem.

A 16 éves fiú ugyanakkor még mindig a szaloniki Hippokratész Kórház intenzív osztályán fekszik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató