2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Giorgia Meloni a korrupciós botrányról: Az ügynek pusztító hatása lehet az európai intézményekre

Az olasz kormányfő szerint az Európai Unió és a tagállamok hitele forog kockán.

A Katarral kapcsolatos korrupciós ügy lehető legszélesebb kivizsgálást és az elkövetők szigorú megbüntetését sürgette Giorgia Meloni olasz kormányfő Brüsszelben csütörtökön, miközben egyre több olasz baloldali politikus neve merül fel a vizsgálatban.

Giorgia Meloni az Európai Unió csúcstalálkozója előtt adott rövid nyilatkozatot, melyben pusztító hatásúnak nevezte a korrupciós botrányt. „A körvonalazódó történet aggasztó, a kiszivárgó hírek valami olyasmiről szólnak, amit elképzelni is nehezen lehetett. Ilyen üggyel szemben, úgy gondolom, sokat nyom a latban a reakció, melynek határozottnak és erősnek kell lennie:

mélyre kell hatolni és nem szabad engedményeket tenni”

– jelentette ki. Hozzátette, az Európai Unió és a tagállamok hitele forog kockán.

Az Il Fatto Quotidiano című olasz napilap Manon Aubryval, az Európai Parlament (EP) francia baloldali képviselőjével közölt interjút. A baloldali frakcióvezető kijelentette, hogy az eddig őrizetbe vettek „csak a jéghegy csúcsát” képviselik. Megerősítette, hogy a korrupciós botrány legalább hatvan személyt érint, és többségük a szociáldemokraták (S&D), valamint az Európai Néppárt (EPP) politikusai.

Aubry korábban közösségi oldalain közzétett videókkal hívta fel a figyelmet az EP-ben zajló „beszivárgásra”. Eva Kaili görög szociáldemokrata EP-képviselőt, az EP leváltott alelnökét, valamint három társát pénteken tartóztatták le a belga hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupciós ügyben zajló nyomozás részeként. Azóta vizsgálati fogságban vannak.

A belga rendőrség közleménye szerint csaknem 1,5 millió eurót készpénzt foglaltak le a brüsszeli régióban házkutatások során. Kailit kivéve az eddigi gyanúsítottak mindannyian olaszok: Francesco Giorgi, Kaili élettársa, a szintén őrizetbe vett Antonio Panzeri munkatársa, korábban pedig Andrea Cozzolinóval dolgozott, aki jelenleg szintén egy belga börtönben várja meghallgatását.

 

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató