2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Pankotai Lilike: Magyarország ma már demokráciának álcázott diktatúra

A Le Monde francia napilap december 24-i cikkében Pankotai Lilivel foglalkozik.

A médium úgy mutatja be a fiatal tanulót, hogy ő volt az a gimnazista, aki egy ellenzéki demonstráción „Orbán Viktor arcába vágta versét, amely a fiatalság dühét fejezi ki a hatalom által tönkretett oktatási rendszer miatt”.



A gimnazista a tanártüntetésnek induló, aztán baloldali demonstrációvá váló október 23-ai megmozduláson trágár slamjével vált ismertté.

A lap szerint a költemény azóta kultikussá vált, a 18 éves lányra viszont rászállt a kormányközeli média. Maga az érintett azt meséli, hogy egy óra alatt írta meg, még márciusban, a slam kategóriába tartozó művet.

A diáklány kénytelen volt elhagyni a pécsi katolikus középiskolát, mert az igazgató azonnal nyilvánosan szembefordult vele – írja a Le Monde. A cikk szerint a slamben szó van a gimnáziumról is, mivel

az hűségesen igyekszik a gyerekekbe plántálni a hatalom homofób üzeneteit.

A Le Monde azt írja, Pankotai szerint az a cél, hogy visszafejlesszék a kritikus gondolkodást és a diákokból robotokat csináljanak. Hozzáteszi: „ez azért jó odafönt, mert így a legkönnyebb megőrizni az uralmat”.

„Radikalizmusával Lili tökéletesen megtestesíti főleg a nagyvárosok fiataljait, akiket kétségbe ejtett

Orbán újabb győzelme, amely főként a hivatalos propagandával átitatott idősödő, vidéki lakosságnak köszönhető”

– írja a Le Monde. A lány szerint Magyarország ma már demokráciának álcázott diktatúra. Többször is elgondolkodott azon, hogy nem volna-e jobb elmenni – olvasható a lapban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató