2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Jézus, szeretlek! - Ez volt XVI. Benedek pápa utolsó szava

Jesus, ich liebe dich! - Jézus, szeretlek!



 Ezek voltak az utolsó szavak, a szeretet és a hit erőteljes utolsó kifejezései, amelyeket XVI. Benedek pápa halála előtt kiejtett.
 
A hírt először Elisabetta Piqué római tudósító jelentette a La Nación című argentin napilapban, ahol az már december 31-én este megjelent online.
 
Közvetlenül Benedek halála után Georg Gänswein német érsek, Benedek magántitkára hívta fel telefonon Ferenc pápát, hogy értesítse a hajdani pápa haláláról. Ferenc autón már 10 perccel később megérkezett a Mater Ecclesiae monostorhoz; ő volt az első, aki odaérkezett Benedek halálos ágyához, és miután ott volt, utolsó áldását adta rá, majd csendben imádkozott néhány percig Benedek teste mellett.
 
Ferenc pápa kifejezte részvétét a jelenlévőknek: Gänswein érseknek; a Memores Domini katolikus egyesület négy felszentelt asszonyának: Carmelának, Loredanának, Cristinának és Rossellának, akik 2013-as lemondása óta gondozták Benedeket; Benedek német titkárának, Birgit Wansing szerzetes nővérnek és két ápolónőnek. Ferenc ezután mondta Gänswein érseknek, hogy hozza nyilvánosságra a halálhírt.
 
A december 31-i szilveszteri estén Ferenc pápa végezte a Szent Péter-bazilikában a hagyományos év végi vesperást, amelyet a “Te Deum”, az egyház ünnepélyes hálaadó énekének elmondása követett, és amelyen számos bíboros, püspök, valamint zarándokok és rómaiak ezrei vettek részt.
 
Ez volt Ferenc pápa első megszólalása elődje halála óta. Homíliájában megemlékezett elődje nagy kedvességéről és imatanúságáról.
 
“Ha a kedvességről beszélünk – mondta -, ebben a pillanatban természetesen a kedves emeritus pápára, XVI. Benedekre gondolok, aki ma reggel hagyott itt bennünket. Meghatódunk, midőn reá gondolunk, egy olyan nemes és kedves emberre. És hálát érzünk a szívünkben: hálásak vagyunk Istennek, amiért az Egyháznak és a világnak adta őt; hálásak vagyunk neki mindazért a jóért, amit véghezvitt, és hálásak vagyunk a hit és az imádság tanúságtételéért, különösen életének utolsó éveiben. Csak Isten tudja, milyen értéke és ereje volt az ő közbenjárásának, az áldozatoknak, melyeket az Egyház javára ajánlott fel.”
 
Írta: Gerard O’Connell, amerikai vatikáni tudósító, aki 1985 óta ad hírt a Vatikánnal kapcsolatos témákban.
 
Fordította: Solymosi Judit
Forrás: katolikus.ma

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató