2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Felmérték a libsik: a Telex a legmegbízhatóbb portál

Tíz lapot – köztük a Telexet is – választott ki olvasottság alapján a 21 Kutatóközpont a Média-iránytűjéhez, amiben egy függőleges (megbízhatóság) és egy vízszintes (pártosság) tengelyen értékelte a lapokat öt-öt szempont alapján - írja a felmérésről a Telex. 

A lapokat úgy választották ki, hogy lefedjék velük a kormánypárti és kormánnyal kritikus platformokat is. Újságonként összesen 50 cikket néztek végig, amiket megadott hetekről választottak ki. A tíz kiválasztott lap közül a Telex lett a legmegbízhatóbb lap az 1.6-is pontszámával, míg a pártosság tengelyen a Blikk áll a legközelebb a teljes pártatlansághoz a -0,1-es, enyhén kormánypárti értékkel.

 

Összesen végül 500 cikket néztek végig, és tíz szempont alapján pontozták őket, melyből öt a minőséget, öt a pártosságot mérte. A minőségnél vizsgálták, hogy pontos-e a forrásmegjelölés, nézték a clickbait-szerű címet és leadek tartalmát, a téma bemutatását, alaposságát, de azt is, hogy a szerző azonosítható-e vagy hogy mennyire véleményes, szenzációhajhász a cikk, a stílus. A pártosságnál vizsgálták azt, hogy az adott közéleti szereplőket mennyire érik támadások, konkrét jelzők, és figyelték, hogy a témaválasztás kedvez-e a kormánynak vagy a velük szemben álló kritikus szereplőknek - írja az ukrán propagandalap

A pozitív vagy negatív hangulatú fotók, videók is a pártosság szűrésére voltak alkalmasak, és itt is nézték a szubjektív véleményeket aszerint, hogy kormányzati, vagy kormányhoz közelálló szereplőről, vagy kormánykritikus szereplőről fogalmaz meg pozitív, vagy negatív véleményt. Idevették még a szereplők megszólaltatását, azaz, hogy minden érintettnek lehetőséget biztosított-e a lap az álláspontjának kifejtésére.

Az egyes változókat egy ötfokú, -2-től +2-ig terjedő skálán értékelték. A minőségi dimenzióban a -2 a legalacsonyabb minőségnek felel meg, a +2 pedig a legmagasabb minőséget képviseli. A pártosság tekintetében -2-nek

kódolták a lehető leginkább kormányoldali tartalmakat és +2-nek a leginkább kormánykritikus tartalmakat. 5 kódoló párhuzamosan értékelte az összes médiacsatornát, hogy ezzel is mérsékeljék az elfogultságot - teszi hozzá a Telex munkatársa.

 

Az eredményt is bemutatták a telexesek.

A kutatóközpont azt írja, hogy a minőségben a legmagasabb érték az irányadó és követendő, így "a Telex ebben a felsorolásban győztesként" hozható ki, míg a pártosság tekintetében, azaz a kormánykritikus és a kormánypárti tartalmak közötti lehető legnagyobb egyensúlyt a Blikk éri el.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató