2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Jóváhagyta a parlament a finnek NATO-csatlakozási kérelmét

Elfogadta az Országgyűlés a finnek NATO-csatlakozását ratifikáló javaslatot.




A szavazáson a képviselők közül 182-en igennel, és mindössze 6-an szavaztak nemmel. A svédek kérelméről azonban nem döntöttek.

A svédek és a finnek NATO-csatlakozásának ügye közel egy éve kezdődött. Tavaly áprilisban az orosz-ukrán háború kirobbanása után két hónappal jelezte a két ország: ők is csatlakoznának a katonai szövetséghez. Néhány héttel később be is nyújtották kérelmeiket, a júniusi csúcstalálkozón pedig a tagországok is megegyeztek: szabad az út a NATO-ba a svédek és a finnek előtt. A döntés véglegesítéshez a harminc tagország parlamentjeinek jóváhagyása is kell, szeptember végéig 28-an ratifikálták is a csatlakozási kérelmeket.

A kormány részéről Orbán Balázs a hétvégén arról beszélt, hogy „megnyugtatást várnak” a svédektől a magyar képviselők, mivel „sértegették a magyar választókat, a képviselőiket, s ezáltal egész Magyarországot”.

A kormány továbbra is hangsúlyozza: támogatják a svédek csatlakozását, de arról nem beszélnek, hogy az országnak mit kellene tennie azért, hogy a Fidesz-KDNP frakció összes tagját meggyőzzék.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató