2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Észtország bevezeti az "egyenlő házasságot" amilyen hamar csak lehet

Kaja Kallas észt miniszterelnök újraválasztásával megalakult a koalíció, amely lehetővé teszi többek között az azonos nemű párok házasságának legalizálását is – írja a Reuters.



Kallas úgy nyilatkozott, most már bevezetik a házassági egyenlőséget, “amilyen hamar csak lehet”. Ezzel a balti államok közül elsőként csatlakoznak majd az azonos nemű párok házasságát elismerő európai országokhoz.

Bár a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló 2014-es törvény korlátozott jogokat már biztosított volna a homoszexuális és leszbikus pároknak, de az azóta eltelt időben mindig volt olyan párt az észt kormánykoalíciókban, amely megakadályozta a törvény hatályba lépését.

“A most megalakult koalíció úgy döntött, hogy módosítja a jelenlegi családjogi törvényt, hogy a törvény szemében mindenki egyenlő legyen. Természetesen az egyenlő házasságról beszélek” – nyilatkozta a miniszterelnök. Ezen túlmenően azt is eldöntötték, hogy az élettársi kapcsolatról szóló törvény azzá válik, aminek kezdettől fogva szánták, egy nemtől független, az együttélést szabályozó törvénnyé.

A miniszterelnök szerint erre azért van szükség, mert Észtországban, ahogy a legtöbb észak-európai államban is, egyre több gyerek születik házasságon kívül, vagyis a szülők nem érzik szükségét a házasságkötésnek. Az északi államokban pedig az élettársi viszonyt szabályozó törvényekben nem számít az élettársak neme. Ehhez szeretnének ők is igazodni, mivel “az élettársi kapcsolatokban élőknek is jár jogi védelem, nemtől, bőrszíntől, nemzetiségtől és vallástól függetlenül”.

“Az államnak nem megakadályoznia kell, hogy az emberek szeressenek és együtt akarjanak élni, az államnak szükség esetén jogi keretekkel kell támogatnia az embereket. Így remélhetőleg véget vethetünk annak a patthelyzetnek, amely hosszú évek óta megosztja társadalmunkat. Őszintén remélem, hogy a parlament egyhangúlag támogatni fogja az ezekkel a kérdésekkel kapcsolatos kezdeményezésünket” – tette hozzá Kallas.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató