2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Az ENSZ aggodalmát fejezi ki az Egyesült Államok felé a Guterres főtitkár lehallgatásáról szóló jelentések miatt

Az ENSZ hivatalosan is aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államoknak a világszervezet főtitkárának, António Guterresnek a lehallgatásáról szóló médiajelentések miatt. A jelentések a Pentagonból kiszivárgott dokumentumokon alapultak.



Stephane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője keddi tájékoztatóján elmondta.

"Hivatalosan is kifejeztük aggodalmunkat a házigazdának a közelmúltbeli jelentések miatt, amelyek szerint a főtitkár és más magas rangú ENSZ-tisztviselők közötti beszélgetéseket az amerikai hatóságok lehallgatták, illetve beavatkoztak" - mondta Dujarric.

"Világossá tettük, hogy az ilyen akciók nincsenek összhangban az Egyesült Államoknak az ENSZ Alapokmányában és az ENSZ kiváltságokról és mentességekről szóló egyezményében foglalt kötelezettségeivel" - hangsúlyozta a főtitkár szóvivője. 

Mint megírtuk, a Pentagonból kiszivárgott információkból kiderült, hogy az USA lehallgatta az ENSZ-főtitkárt, és hogy Guterres elégedetlen volt a március 8-i ukrajnai látogatásának megszervezésével.

A kiszivárgott dokumentumok a nemzetközi politika számos témáját érintik. A kiszivárogtatások szerint például az USA arra számít, hogy április végén ukrán ellentámadás indul.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató