2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Egy orosz Szu-34-es légibombája okozta a robbanást az ukrán határ közelében fekvő Belgorodban

Az orosz védelmi minisztérium a csütörtök este Belgorodban történt robbanás okaként egy légibomba véletlen kioldásaként azonosította. A lövedék hatalmas krátert hagyott egy lakónegyedben, és több járművet is megsemmisített, de sérülést nem okozott.

A “légi lőszer nem szabályos eleresztése” moszkvai idő szerint 22:15 körül történt, amikor az orosz légierő egy Szu-34-es repülőgépe Belgorod felett repült – áll a minisztérium közleményében. Az orosz hadsereg vizsgálatot indított az incidens ügyében.

 Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó szerint a robbanás 20 méteres krátert hagyott az utcán, több autót megsemmisített, és betörte a közeli épületek ablakait. Egy jármű a levegőbe és egy közeli egyemeletes épület tetejére repült.

Az interneten terjedő térfigyelő kamerák felvételein látható, amint az azonosítatlan lövedék a földbe csapódik. Miután becsapódott az utcába, a tárgy néhány pillanattal később felrobbant.



A közösségi médiában elharapódzott a találgatás, hogy Ukrajna egy újabb drónt küldött Belgorod áramellátását célozva, miután a hét elején egy hasonló támadás történt.

 Belgorod mindössze 25 kilométerre van az ukrán határtól. A város és a névadó régió gyakran vált ukrán tüzérség, drónok és rakéták célpontjává azóta, hogy Moszkva 2022 februárjában katonai műveletet indított. Gladkov korábban csütörtökön helyi tisztségviselőknek azt mondta, hogy eddig 30 civil meghalt és további 120 megsebesült az ukrán támadások következtében.

Az orosz hadsereg az elmúlt hetekben fokozta az ukrán célpontok elleni légicsapásokat, speciálisan átalakított FAB-500-as siklóbombákat használva, amelyeket olyan csapásmérő repülőgépekről dobnak le, mint a Szu-34-es.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató