2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Novák Katalin nem írt alá egy törvényt

Válaszában megindokolta döntésének az okát.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes márciusban módosító javaslatot tett közzé. A törvényjavaslat címe: „A panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról”. A parlament azóta el is fogadta a jogszabályt, ami így a köztársasági elnök elé került jóváhagyásra. 

A törvény értelmében például azokat a személyeket is be lehetett volna panaszolni, akik például kétségbe vonják a házasság és a család szerepét, vagy épp a gyermek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát. Ennek nyomán egy transz férfi kicsit előre szaladva már be is panaszolta magát.

A törvény III. részét kifogásolta Novák Katalin. „A fentiekből következő álláspontom szerint a Törvény III. Fejezete az alaptörvényi értékek védelmére hivatkozással olyan

homályos megfogalmazású rendelkezéseket vezet be,

amelyeknek a gyakorlati alkalmazhatósága és jogkövetkezményei kétségesek” – indokolta válaszában a köztársasági elnök. Szerinte továbbá az „alaptörvényi értékek védelme” érdekében tett bejelentésekkor vizsgálni kell, hogy az ominózus magatartás jogellenesnek minősítése összhangban áll-e a véleménynyilvánítás – szintén Alaptörvényben biztosított – szabadságával.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató