2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Podoljak: Kínának el kell határolódnia Oroszországtól, vagy elveszíti befolyását

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadója, Mihajlo Podoljak azt állította, hogy Kínának követnie kell a Nyugat álláspontját Ukrajnával kapcsolatban, különben “elveszíti befolyását, beleértve a gazdasági befolyást is”. Peking nem adta jelét annak, hogy meg kívánja fogadni a tanácsot.

“Kínának most választania kell” – mondta Podoljak pénteken az ukrán Rada TV-ben. “Vagy a nemzetközi jog által meghatározott keretek között dolgozik, és akkor a szó teljes értelmében lecseréli Oroszországot, vagy Kína továbbra is félreáll, és akkor fokozatosan elveszíti befolyását, beleértve a gazdasági befolyást is”.

Podoljak nyilatkozata két nappal azután hangzott el, hogy Zelenszkij és Hszi Csin-ping kínai elnök telefonon beszélt egymással, ez volt az első ismert tárgyalásuk azóta, hogy Oroszország tavaly februárban megkezdte az ukrajnai katonai műveletet. A kínai fél szerint Hszi hangsúlyozta, hogy Peking “alapvető álláspontja” a konfliktussal kapcsolatban az, hogy “a párbeszéd és a tárgyalások jelentik az egyetlen járható kiutat”.

Az Egyesült Államok többször felszólította Kínát, hogy ítélje el Oroszországot a konfliktus miatt, amit Peking elutasított. Ehelyett Kína és Oroszország elmélyítette diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatait, és mindkét ország tisztviselői többször elítélték az USA-t, amiért katonai erővel és szankciókkal próbálja ráerőltetni a világra azt, amit “szabályokon alapuló nemzetközi rendnek” nevez.

Kína és Oroszország ehelyett egy olyan többpólusú rendszer kiépítésére szólított fel, amely a nemzetközi jog uralmán és az ENSZ alapokmányának tiszteletben tartásán alapul.

“JELENLEG OLYAN VÁLTOZÁSOK ZAJLANAK, AMILYENEKET 100 ÉVE NEM LÁTTUNK, ÉS MI VAGYUNK AZOK, AKIK EZEKET A VÁLTOZÁSOKAT KÖZÖSEN HAJTJUK VÉGRE” – MONDTA HSZI A MÚLT HÓNAPBAN MOSZKVÁBAN VLAGYIMIR PUTYIN OROSZ ELNÖKNEK.

Podoljak már korábban is megpróbált éket verni Moszkva és Peking közé. A múlt hónap végén azt kérdezte az olasz Corriere della Sera napilapban, hogy Kína miért “segítene Oroszországnak, amely civilizációjának összeomlását éli meg”?

“Ez egy visszafordíthatatlan befektetés lenne, és Kína túl pragmatikus ahhoz, hogy ilyen hibákat kövessen el” – tette hozzá.

Azonban még ha Kína el is szakadna Oroszországtól, akkor is egy olyan Egyesült Államokkal állna szemben, amely ellenséges az érdekeivel szemben. A Pentagon legfrissebb Nemzeti Védelmi Stratégiája első számú prioritásként sorolja fel a “Kína által jelentett állítólagos fenyegetés” elhárítását, miközben Washington megakadályozta egyes félvezetőgyártó eszközök Kínába történő eladását, és ázsiai szövetségeseit arra szólította fel, hogy zárják ki Pekinget ebből a létfontosságú ipari ágazatból.

Eközben Joe Biden amerikai elnök többször is kijelentette, hogy az amerikai hadsereget bevetné Tajvan – amelyet Kína a saját területének tekint – megvédésére egy esetleges kínai inváziótól.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató