2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Merkel szerint minden eszközzel próbálta megakadályozni az ukrajnai konfliktust

Angela Merkel volt német kancellár elmondta, hogy minden rendelkezésére álló eszközt bevetett, hogy megpróbálja megakadályozni a jelenlegi ukrajnai konfliktust.



“Minden rendelkezésemre álló eszközt bevetettem, hogy megpróbáljam megelőzni ezt a helyzetet” – mondta Merkel a Die Zeit című német napilapnak adott interjújában az ukrajnai orosz különleges műveletet kommentálva szombaton.

“AZ, HOGY KUDARCOT VALLOTTAM, NEM BIZONYÍTÉK ARRA, HOGY HELYTELEN VOLT MEGPRÓBÁLNI” – HANGSÚLYOZTA. A DIPLOMÁCIA “SZÜKSÉGSZERŰSÉG” – JEGYEZTE MEG AZ EXKANCELLÁR.

Merkel többször megvédte Oroszországgal szembeni politikáját. Helyesnek nevezte a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére tett erőfeszítéseket a 2014-es krími események után az úgynevezett minszki megállapodások keretében.

“TÁMOGATOM EZEKET A DIPLOMÁCIAI ERŐFESZÍTÉSEKET” – MONDTA A VOLT NÉMET KORMÁNYFŐ, HOZZÁTÉVE, HOGY “NAGYON AGGÓDIK” UKRAJNA MIATT.

“Nagy bánatomra elég sokan voltak, akiket ez nem érdekelt” – ismerte el Merkel. Elmondása szerint az Európai Tanácsban Németország és Franciaország, erőfeszítéseket tett a kelet-ukrajnai konfliktus megoldására.

Németország volt kancellárja elmondta, hogy sokat beszélt Petro Porosenko volt ukrán elnökkel és Volodimir Zelenszkij jelenlegi elnökkel.

 “Zelenszkij elnök nagyon kritikusan viszonyult a minszki megállapodásokhoz. Ezt már a választási kampánya során is elmondta, és megjegyezte, hogy megvalósíthatatlannak tartja” – jelentette ki Merkel. Megjegyezte, hogy az ukrán politikai vezetők szerint ez a megállapodás nem népszerű Ukrajnában, és politikailag nagyon nehéz lett volna végrehajtani.

A Die Zeit című lapban 2022. december 7-én megjelent interjúban Merkel kijelentette, hogy a 2014-es minszki megállapodások egy kísérlet voltak arra, hogy Ukrajna időt nyerjen.

Szerinte “mindenki számára világos volt”, hogy a konfliktust befagyasztották, és a problémát nem oldották meg. Vlagyimir Putyin orosz elnök később azt mondta, hogy teljesen váratlannak és kiábrándítónak találta Merkel korábbi nyilatkozatát.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató