2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Arról győzködik Putyint, hogy ne utazzon Dél-Afrikába, mert ott letartóztatják

Dél-Afrika kormánya azon dolgozik, hogy lebeszélje Vlagyimir Putyin orosz elnököt Johannesburgba tervezett látogatásáról – írja a dél-afrikai média, köztük a dél-afrikai Sunday Times is. Az afrikai kormány azért nem látná szívesen az orosz vezetőt, mert a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) márciusban elfogatóparancsot adott Putyin ellen az Ukrajnában elkövetett állítólagos háborús bűnök miatt.- írja a mandiner.hu.

Így a dél-afrikai hatóságoknak elviekben le kellen tartóztatniuk az orosz elnököt, amennyiben az országba érkezik. Annak érdekében, hogy elkerüljék az estleges diplomáciai botrányt, a sajtó szerint a dél-afrikai kormányzat arra akarja rávenni Putyint, hogy csak virtuálisan vegyen részt a BRICS államok csúcstalálkozóján, esetleg külügyminiszterét, Szergej Lavrovot küldje el maga helyett.

A Kreml szerint még mérlegelik, hogy az orosz elnök részt vesz-e a tervek szerint augusztusban rendezendő találkozón.

Korábban az Cyril Ramaphosa, ország elnöke nemrég arról beszélt, hogy Dél-Afrika akár ki is léphet az ICC-ből, ugyanakkor ezen kijelentéseit az elnöki hivatal később cáfolta, és arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy „félreértés” történt.  

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató